ERDON Országos hírek

2018.02.22. 22:02

A kabinet elfogadta az elektronikus útlevelek érvényességi idejét módosító javaslatot

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő.

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő. A 12 évesnél kisebb gyerekek számára 3 évig érvényes elektronikus útleveleket fognak kiállítani - közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a szóvivő elmondta: az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél.

Nelu Barbu arról is tájékoztatott, hogy a tervezet módosítja az egyszerű ideiglenes útlevelek kiállítását szabályozó törvényt. A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében objektív sürgősségi helyzetnek kell fennállnia ahhoz, hogy egyszerű ideiglenes útlevelet kérvényezhessen valaki. Ilyen helyzetek a betegség, illetve olyan családi vagy munkaügyi körülmények, amelyek nem hagynak időt az egyszerű elektronikus útlevél kiváltására. A sürgősségi helyzetet bizonyítani kell majd az ideiglenes útlevél kérelmezésekor.

A tervezet szerint ugyanakkor ezentúl nem lesz szükség a romániai hatóságok által felülvizsgált igazoló dokumentumokra olyan esetekben, amikor egy kiskorú egy külföldi intézmény által szervezett versenyre vagy továbbképzésre utazik a határokon túlra, és ehhez van szüksége ideiglenes útlevélre.

Egy nemzetközi versenyre induló gyermeknek elég lesz felmutatnia az igazolást, hogy valóban versenyre megy, nem lesz többé szükség a hírhedt pecsétre - magyarázta Barbu.

A szóvivő azt is elmondta, hogy ha valaki bármilyen indokból nem óhajt elektronikus útlevelet, kérvényezhet ideigleneset is, de az nem fog hamarabb elkészülni, mint az elektronikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!