ERDON Országos hírek

2018.01.30. 13:35

Creţu: Ha nem tesznek erőfeszítéseket, Románia azt kockáztatja, hogy jelentős európai alapoktól esik el

Románia jelentős összegű uniós támogatástól eshet el, ha nem tesz nagy erőfeszítéseket , jelentette ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos a Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott keddi megbeszélés végén.

Románia jelentős összegű uniós támogatástól eshet el, ha nem tesz nagy erőfeszítéseket , jelentette ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos a Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott keddi megbeszélés végén.

"Románia főleg az utóbbi hónapokban tett előrelépéseket, miután akkreditálták az európai alapokat kezelő és ellenőrző hatóságokat. Gyakorlatilag augusztus óta egymilliárd euróra nőtt a lehívott összeg, miután közismert, hogy eleinte nulla volt ez a szám. Sikerült behozni a korábban lemaradt lépéseket, de ez az ütem nem lassulhat, ellenkezőleg - mondta a Victoria-palotában Corina Creţu.

"Egymilliárdot kifizettek augusztustól kezdve mostanig, és 2,8 milliárd el van különítve régi projektekre, olyan utakra, amelyeket a korábbi pénzügyi periódusban kellett volna befejezni. Sajnos ez nem valósulhatott meg, így annak érdekében, hogy ne vesszen el a pénz, azt a döntést hoztuk meg, hogy két időszakra ütemezzük át. Tehát a jó hír az, hogy ezek az utak meg fognak épülni, a rossz hír viszont, hogy sajnos a 2014 - 2020-re előirányzott költségvetésből használja el a pénzt. Közöltem a miniszterelnök asszonnyal, hogy ebben az évben, ha nem tesznek nagy erőfeszítéseket, Románia azt kockáztatja, hogy jelentős összegű európai alapoktól esik el, amelyeket az utóbbi években nem használtak fel, dacára a tavalyi előrelépésnek - jelentette ki az európai biztos, leszögezve, hogy főleg a szállításügy és a regionális kórházak terén súlyosak a késlekedések.

Corina Creţu azt is elmondta, hogy közös megegyezés alapján február 23-áig javaslatot állít össze a kormány az uniós alapok felhasználásának felgyorsítására.

Az uniós biztos a találkozó során gratulált Viorica Dăncilă miniszterelnöknek az általa vállalt felelősségért és azért is, hogy a forradalom utáni kormányfők között ő az első nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!