ERDON Országos hírek

2017.12.20. 19:19

Avramopulosz: az EU folytatja az amerikai vízumkölcsönösséget célzó törekvéseit

Az Európai Unió továbbra is mindent megtesz, hogy a Kanadával megvalósult teljes vízumkölcsönösséget követően az Egyesült Államok tekintetében is létrejöjjön az összes uniós polgárra kiterjedő vízummentes utazás lehetősége - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Az Európai Unió továbbra is mindent megtesz, hogy a Kanadával megvalósult teljes vízumkölcsönösséget követően az Egyesült Államok tekintetében is létrejöjjön az összes uniós polgárra kiterjedő vízummentes utazás lehetősége - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben szerdán.Avramopulosz aláhúzta, a Kanadával szembeni teljes vízumkölcsönösség megvalósítása azt igazolja, hogy az Európai Unió diplomáciai erőfeszítései és a folyamatos párbeszéd meghozzák az eredményüket.

"A vízummentességet egyelőre nem élvező öt uniós tagállammal (Bulgária, Horvátország, Ciprus, Lengyelország és Románia) együtt ugyanezt a módszert fogjuk követni az Egyesült Államok tekintetében is" - fogalmazott a bizottsági illetékes.

Mint elmondta, az elmúlt két és fél évben nagymértékben csökkent a vízumkölcsönösséget nem biztosító országok száma. Legutóbb Kanadával valósult meg a teljes kölcsönösség, miután az ország december 1-jén feloldotta a román és bolgár állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettséget.

A biztos arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hét hónap során a vízummentesség tekintetében intenzívebbé vált a politikai és technikai szintű kapcsolattartás az Egyesült Államokkal. A bizottság azonban pillanatnyilag nem tervezi az amerikai állampolgárok vízummentességét ideiglenesen felfüggesztő, felhatalmazáson alapuló jogi aktus elfogadását, mivel ez a kívánttal ellentétes hatást fejtene ki, a jövőbeni fejlemények fényében azonban felülvizsgálhatja ezt az álláspontját - közölte.

A közelmúltban Ausztrália, Brunei és Japán esetében is megvalósult a teljes vízummentes beutazás lehetősége az összes uniós polgár számára, így az Egyesült Államok maradt az egyetlen harmadik ország a vízummentes országok uniós listáján, amely nem biztosít vízummentességet valamennyi uniós tagállam állampolgárainak - tette hozzá Avramopulosz.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!