ERDON Országos hírek

2017.12.16. 12:38

A király koporsóját szállító vonat elindult Curtea de Argeş fele

A király koporsóját szállító vonat elindult szombat délután Curtea de Argeş fele. A királyi vonaton utaznak Margit hercegnő, a román királyi korona őre és a királyi család tagjai.

A király koporsóját szállító vonat elindult szombat délután Curtea de Argeş fele. A királyi vonaton utaznak Margit hercegnő, a román királyi korona őre és a királyi család tagjai.A pátriárkátus székesegyházától érkező koporsót a csendőrség díszszázada fogadta a Băneasa állomáson.

A vonat lassítva halad át Chitila, Titu, és Piteşti állomásokon.

A vonat Curtea de Argeşig megy. I. Mihályt a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra.

Ezt megelőzően Mihály király temetési szertartását a bukaresti pátriárkátus székesegyházában tartották, a szolgálatot Daniel ortodox pátriárka végezte. A király koporsója 12 óra után érkezett meg a székesegyházba, ahol 77 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 6-ának reggelén I. Károly acélkoronájával királlyá koronázták.

A gyászmenetet 15 perces harangszó fogadta.

A gyászmenet a haranglábnál állt meg, nyolc katona levette a koporsót az ágyútalpról és bevitte a székesegyházba.

A királyt több ezres tömeg kísérte el utolsó útján. Az emberek a király nevét kiáltották, tapsoltak és virágokat dobtak a koporsójára.

12 óra 50 perc és 14 óra között zajlott a temetési szertartás.

Lerótták kegyeletüket

Klaus Iohannis államelnök, Mihai Tudose kormányfő, Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke és Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke is lerótta kegyeletét szombat délelőtt Mihály király koporsójánál. A királyi palotához érkezett Mihai Fifor védelmi miniszter, Teodor Meleşcanu külügyminiszter, Dacian Cioloş volt kormányfő, Corina Creţu európai biztos, de több diplomata és egyházi képviselő is.

A trónteremben részvétet kívántak Margit hercegnőnek, a román korona őrének és Radu hercegnek, valamint a királyi család többi tagjának.

Mihály király szertartásán a brit, a svéd, a spanyol, belga, jordán, luxemburgi, liechtensteini, bahreini, bolgár, görög, szerb, albán, francia, porosz, olasz és portugál királyi házak képviselői is jelen vannak.

Több ezren rótták le kegyeletüket az elmúlt napokban Mihály király koporsójánál. A királyi palotánál több sorban álltak az emberek, néhány órát várakozniuk kellett azoknak, akik be szerettek volna jutni a király koporsójához, hogy utoljára elbúcsúzzanak tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!