ERDON Országos hírek

2017.11.29. 17:44

Elfogadta a kihágások megelőzésének törvényét a képviselőház

Döntő házként fogadta el szerdai plenáris ülésén a képviselőház a megelőzés törvényének tervezetét. A kihágások megelőzését célzó javaslatot 177 képviselő támogatta, 26-an szavaztak ellene.

Döntő házként fogadta el szerdai plenáris ülésén a képviselőház a megelőzés törvényének tervezetét. A kihágások megelőzését célzó javaslatot 177 képviselő támogatta, 26-an szavaztak ellene.Az indoklás szerint a jogszabállyal azt akarják elérni, hogy megnövekedjen az ellenőrzések megelőző funkciója. Így az ellenőrzéssel és bírságok kiszabásával megbízott intézményeknek és hatóságoknak kötelességük lesz a kihágás észlelésekor először figyelmeztetést adni, illetve határidőt kitűzni, amíg a szabálytalanság elkövetője helyrehozhatja a hibát.

Azt, hogy mely kihágások esetén alkalmazható majd a megelőzés törvénye, kormányrendeletben fogják megszabni az Ilan Laufer üzleti környezetért felelős miniszter által megfogalmazott és a képviselőház jogi, illetve költségvetési bizottsága által elfogadott módosítási javaslat értelmében.

A jogszabály előírja, hogy az ellenőrző és bírságokat kiszabó hatóságok, intézmények a törvény hatályba lépésétől számított három hónapon belül tájékoztató és útbaigazító dokumentumokat tegyenek közzé a hatályos törvényekről, a kihágások megállapításának és a bírságok kiszabásának folyamatáról.

Amennyiben a hatóság szabálysértést állapít meg, képviselője jegyzőkönyvet állít ki, amelyben figyelmeztetésben részesíti a kihágás elkövetőjét és egy tervet is csatol hozzá a hiba kiigazítására, más bírság kiszabása nélkül - áll a jogszabályban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!