ERDON Országos hírek

2017.10.06. 12:44

Betiltják a vékony műanyagzacskókat

A kormány csütörtöki ülésén döntött: 2018. július 1-től nem kerülhetnek piacra az úgynevezett vékony és nagyon vékony (50 és 15 mikron falvastagságú) műanyag zacskók és ezek forgalmazása is meg kell szűnjön 2019. január 1-től. 

A kormány csütörtöki ülésén döntött: 2018. július 1-től nem kerülhetnek piacra az úgynevezett vékony és nagyon vékony (50 és 15 mikron falvastagságú) műanyag zacskók és ezek forgalmazása is meg kell szűnjön 2019. január 1-től. Az intézkedést a csomagolóanyagokra, illetve az ezekből származó hulladékok kezelésére vonatkozó 2015/249-es törvény módosítási javaslatának elfogadásával hozták, és csak a "füles zacskókra" vonatkozik, illeszkedve a EU és az EP 2015-ben hozott irányelveihez. A rendelkezés azt is tartalmazza, hogy a környezetvédelmi tárca az említett csomagolóanyag mennyiségének felhasználására vonatkozó adatokat szolgáltat 2018. május 27-től az ebben illetékes EU-s komissziónak, illetve ismeretterjesztő kampányokat szervez a felhasználók, kereskedők, forgalmazók számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről, újrahasznosításáról. A határozatról kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy igen nagy mennyiségű műanyagzacskó van és kerül forgalomba nap mint nap az országban, komoly környezetvédelmi gondokat okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!