ERDON Országos hírek

2017.07.11. 18:33

2020-ban az M4-es autópálya elérheti a határt

Kedd délután került sor a magyarországi M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közötti szakasz megvalósításának alapkőletételére. Az ünnepségen romániai részről Cseke Attila RMDSZ-es szenátor mondott beszédet, a befektetés két szakaszos.

Kedd délután került sor a magyarországi M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közötti szakasz megvalósításának alapkőletételére. Az ünnepségen romániai részről Cseke Attila RMDSZ-es szenátor mondott beszédet, a befektetés két szakaszos.Dr. Homolya Róbert, a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Magyar Kormány 2022-ig elfogadott közlekedéspolitikai stratégiájának célkitűzése, hogy a közlekedési infrastruktúra és a közúti hálózat egy új fejlettségi szintre lépjen. Az elfogadott tervnek megfelelően csaknem 2500 milliárd forintból 900 kilométer gyorsforgalmi út fog megépülni Magyarországon 2022-ig, melynek egyik eleme az M4-esnek a Berettyóújfalu és Nagykereki között épülő szakasza. Történik ez abból a megfontolásból, hogy valamennyi gyorsforgalmi hálózat össze legyen kötve az országhatárral, illetve a szomszédos országok gyorsforgalmi úthálózatával, valamint minden egyes megyeszékhely kapcsolódjon gyorsforgalmi úthoz. Ennek az elképzelésnek a végrehajtása folyamatban van, hiszen nemcsak az M4-es alapkövét tették most le Berettyóújfalu határában, hanem Debrecentől már oda fog érkezni az M35-ös új szakasza, s ezzel meg fog valósulni Nagyvárad és Debrecen összeköttetése gyorsforgalmi úthálózattal. Így tulajdonképpen nem csupán e két nagyvárosé, hanem Erdély megközelítése is sokkal gyorsabbá válik majd. Hozzátette: arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt hetekben tették le az alapkövét a Szolnokig tartó új szakasznak is, és most már az M0-tól kezdődően egészen Abonyig folyamatban van az M4-es új szakaszának a fejlesztése, az építése, és emellett az Abony és a Cegléd közötti szakaszoknak is a tendereztetése is zajlik.

A Magyar Kormány hosszú távú közlekedésfejlesztési tervei közt szerepel továbbá az is, hogy Budapesttől egészen az itteni országhatárig az M4-esnek a szakaszán gyorsforgalmi úthálózattal lehessen közlekedni úgy, hogy 2x2 sávos út épüljön ezen a területen. Ugyanakkor az európai uniós források ellehetetlenülése ellenére az Abony és Fegyvernek között leállított munkák vonatkozásában valamennyi vállalkozóval meg tudtak állapodni, vagyis az utóbbi napokban aláírták a szerződéseket. Biztató jelek vannak arra nézve, hogy a kormány a nyári szünet után át tudja tekinteni a leállított fejlesztések helyzetét, s remény van arra, hogy pozitív döntést fog hozni ezek tekintetében. A térség lakói szempontjából szintén jó hír, hogy az év végén az M30-asnak az építése is elindul, amely Miskolcot fogja összekötni Kassával. Ez a Via Carpatiának az utolsó, még meg nem épített magyar szakasza, így egészen Lengyelországtól, Szlovákián keresztül most már Magyarországon át Romániáig fog vezetni a gyorsforgalmi úthálózat Európában. A forrásoknak több mint fele magyar költségvetésből származik, az évek óta tartó gazdasági fejlődésnek köszönhetően, és 2022-ig valamennyi jelzett befektetést ütemesen be kívánnak fejezni, hogy addigra a magyarországi gyorsforgalmi hálózat 2400 kilométer hosszan szolgálja ki az utazókat és a magyar embereket.

Hátha nálunk is

Cseke Attila RMDSZ-es szenátor arra hívta fel a figyelmet: egy olyan autópálya szakasz építése indult el, mely a Bihar megyeiek számára is ugyanolyan fontos, mint az anyaországban élőknek. Minőségi és gyors építkezést kívánva, üdvözölte a Magyar Kormány azon döntését, hogy ennek az infrastruktúra fejlesztésnek egyfajta prioritást adott, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a fejlesztés érdekében közbenjártak. Kiemelte: egy autópálya amellett hogy gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb közlekedést jelent azon román állampolgárok számára is, akik igénybe veszik ezt, egy gazdasági fejlődést is elindít a térségben, és mivel a határok ma már nem szabnak ennek gátat, azt remélhetjük, hogy a mi régiók számára is fejlődést eredményez. „Nemzetiségtől függetlenül minden állampolgárnak fontos, hogy be legyen kötve az európai autópálya forgalomba, és ugyanakkor abban is bízunk, hogy ezzel a fejlesztéssel és kapcsolattal már nem lehet semmi más akadálya annak, hogy Romániában is az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei és többi szakaszán is elkezdjenek dolgozni, hiszen a források biztosítottak, csak a közbeszerzési eljárás és a kivitelezés elkezdése várat még magára” – nyomatékosította.

Építési szakaszok

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NFI) Zrt. igazgatója a projekt főbb műszaki paramétereit ismertette. Az I. építési szakaszban Berettyóújfalu és a 47. számú főút közt 2,95 km hosszú nyomvonalú, 2x2 forgalmi sávos autópálya épül leállósávval, középső elválasztósávval, 26,6 m koronaszélességgel. A tervezési sebesség 130 km/h. Három új híd épül, melyek közül kiemelkedő a Kék-Káló főcsatorna feletti, illetve a 47. sz. főút melletti. 1 mérnökségi telepet és 1 autópálya rendőrséget létesítenek Berettyóújfalu mellett, 1 különszintű csomópontot alakítanak ki Berettyóújfalu és Tépe között a 47. számú főútnál, valamint 56.042 növényt telepítenek. A kivitelező a Hódút-DunaAszfalt konzorcium, a befektetés nettó össze 15,2 milliárd forint, a várható átadás 2019 I. negyedéve.

A II. építési szakaszban a 47. sz. főút és az országhatár között 26,5 km hosszú nyomvonalú, 2x2 forgalmi sávos autópálya épül leállósávval, középső elválasztó sávval, 26,6 m koronaszélességgel. A tervezési sebesség 130 km/h. Emellett 20 új híd épül, melyek közül kiemelkedő a Berettyó folyó és a Dusnok patak feletti pályahíd, 2 különszintű csomópont Gáborjánnál és Nagykerekinél, 1 egyszerű pihenőállomás, 1 tengelysúly mérő állomás, 1 komplex pihenővé alakítható határátkelőhely Nagykerekinél, 1 km zajvédő fal, és telepítenek 360.700 növényt. A kivitelező a Hódút-DunaAszfalt-A-Híd konzorcium, a befektetés nettó össze 83 milliárd forint, a várható átadás 2020 I. negyedéve.

Az ünnepségen felszólalt még Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, Muraközi István berettyóújfalui polgármester, valamint közreműködött a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar.

A beruházás előnyei

Az M35 megépítésével és az M4 országhatárig történő folytatásával létrejön a gyorsforgalmi útkapcsolat Felvidék és Észak-Erdély között, Kassa-Debrecen-Nagyvárad irányában. A 42. sz. főúton Berettyóújfalu és az országhatár között jelenleg átlagosan 8 ezer jármű/nap forgalom halad, az átadást követően várhatóan az átlagos napi forgalom 3-4 ezer jármű/napra csökken. Mérséklődnek a környezeti ártalmak, a zaj- és a légszennyezés, illetve részben tehermentesülnek Berettyóújfalu és Mezőpeterd települések. Javul a térség megközelíthetősége, nő a közlekedés színvonala és biztonsága.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!