ERDON Országos hírek

2017.05.31. 20:11

Tömegre készülnek az átkelőknél

Ismét, de ezúttal kisebb roham várható a határátkelőknél, főleg a térségünkben, a pünkösdi minivakáció miatt. A román határrendészet álltíja: készül rá.

Ismét, de ezúttal kisebb roham várható a határátkelőknél, főleg a térségünkben, a pünkösdi minivakáció miatt. A román határrendészet álltíja: készül rá.Ezúttal arra számítanak a hatóságok, hogy kifelé nő me a forgalom a határátkelőknél. A román határrendészet közleményt adott ki arról, milyen intézkedéseket foganatosít, és jelzi: „a pünkösdi minivakációt sok román állampolgár az országon kívül tölti”. Emiatt többen dogloznak majd az átkelőknél. A hatóság azt jelezte: „hangsúlyozzuk, hogy az infrastruktúrát maximálisan kihasználjuk, mindenhol engedünk át, ahol van erre épített lehetőség”. Emlékeztetnek: április óta alaposabb ellenőrzések zajlanak, a schengeni határegyezmény 458/2017- es módosításával összhangban.

Javaslatok

Ugyanakkot javasolják: minden rendelkezésre álló határátkelőt vegyenek számításba az utazás tervezésekor. Használják ugyanakkor a Trafic On-line applikációt, ami a  www.politiadefrontiera.ro honlapon érhető el. Itt tájékozódhatnak az átkelési időkről. Állandóan működik a hatóság telefonügyelete is : 021.9590.

Jelzik még: kiskorúak csakis felnőtt társaságában hagyhatják el az országot, és a szülők engedélyével. Akkor engedik ki őket az országból – jegyzi még meg a hatóság – ha legalább az egyik szülő is a gyerekkel van, a másik pedig írásban igazolta jóváhagyását, vagy bizonyíthatóan elhunyt. Elvált szülők esetén kötelező a másik szülő hitelesített beleegyező nyilatkozatának felmutatása. Akkor is kiutazhat a kiskorú, ha egyik szülője sincs vele de nagykorú kíséri, és mindkét élő szülő nyilatkozatát felmutatja, vagy a még élő szülőét, vagy azét, akinek a válás után ítélték a gyereket. Ha a kísérő nem a szülő, akkor erkölcsi bizonyítvány is kell. A szülői nyilatkozatok maximum 3 évig érvényesek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!