ERDON Országos hírek

2017.05.24. 16:21

Energialopás gyanúja áll fenn

Négy hónap alatt kilencszáz esetben történt áram- és gázlopás a Delgaz Grid, azaz a volt EON Distribuţie România gyanúja szerint, adja hírül a vállalat. Az egyik Bihar megyében történt.

Négy hónap alatt kilencszáz esetben történt áram- és gázlopás a Delgaz Grid, azaz a volt EON Distribuţie România gyanúja szerint, adja hírül a vállalat. Az egyik Bihar megyében történt.

A kilencszáz eset közül 442-ben gázzal (húsz erdélyi, moldvai és bánáti megyében), 454-ben pedig Moldva területén, elektromos árammal próbáltak feltételezhetően csalni az érintettek, a felbecsült kár pedig 2,5 millió lej. Amint a vállalat közleményében olvasható, a Delgaz Grid folyamatosan igyekszik felfedni a gáz- és elektromos energia mérőműszerein végzett illegális beavatkozásokat és improvizációkat, melyek nemcsak lényeges anyagi károkat, de súlyos baleseteket is okozhatnak, ugyanis robbanások, áramütések történhetnek, tűzvész keletkezhet.

A szakembereikből álló csapatok nap mint nap ellenőrzéseket végeznek, hogy felfedezzék a gáz- és elektromos energia lopást. Olyan informatikai programok és egyéb modern eszközök állnak a rendelkezésükre, melyek láthatóvá teszik számukra a mérőműszereket „megkerülő” fogyasztásokat.

A Delgaz Grid kihangsúlyozza, hogy azok a beavatkozások, melyek azzal a céllal történnek, hogy a mérőműszerek a reális fogyasztásnál kevesebbet regisztráljanak, bűncselekménynek számítanak, s a vállalat együttműködik azokkal az állami intézményekkel ezeknek az eseteknek az azonosítása céljából. Mindez nem csupán a cég érdekeit szolgálja, hanem a becsületes fogyasztókét is, akiket mindez szintén érinthet. A cég egyúttal azt ajánlja: ne fogadjunk el olyan ajánlatokat, melyek azt feltételezik, hogy avatatlan személyek járjanak a mérőműszereknél abból a célból, hogy azok ne a reális fogyasztást mérjék. S nem utolsósorban: ha ilyesmiről van tudomásunk, értesítsük a rendőrséget vagy a vállalatot, hiszen az ilyen beavatkozások nem csak anyagi károkat okozhatnak, de emberéleteket is követelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!