ERDON Országos hírek

2017.04.11. 14:49

Oktatók tervezett béremelése

A közvitára bocsátott bértörvény szerint azok az oktatók, akik osztályfőnökök, tanítók, óvónők, az alapfizetésük 10 százalékos növekedésére számíthatnak. Egyéb béremelések is várhatóak.

A közvitára bocsátott bértörvény szerint azok az oktatók, akik osztályfőnökök, tanítók, óvónők, az alapfizetésük 10 százalékos növekedésére számíthatnak. Egyéb béremelések is várhatóak.

A közvitára bocsátott bértörvény szerint azok az oktatók, akik osztályfőnökök, tanítók, óvónők, az alapfizetésük 10 százalékos, míg a speciális oktatásban dolgozó pedagógusok az alapfizetésük 15 százalékos növekedésére számíthatnak. A felsőoktatási dolgozók esetében az igazgatótanácsok differenciált béreket állapíthatnak meg, egészen az alapfizetés 30 százalékkal való emeléséig, annak függvényében, hogy az érintettek milyen specifikus és minőségi munkát végeznek. A bérek ezen összegeit kizárólag önerőből lehet fedezni. Ugyanakkor a felsőoktatásban dolgozók jövedelemkiegészítésben részesülhetnek még, amennyiben doktori témavezetők, egészen 1 százalékig minden egyes doktorandusz hallgató esetében, mely növekmény azonban nem lehet több az alapjuttatás 10 százalékánál. Annak függvényében, hogy milyen munkakörülmények közt tevékenykedik, például veszélyes vagy az életre káros körülmények közt, a személyzet az alapfizetés legtöbb 15 százalékát kitevő pluszjuttatást kaphat, illetve azok az oktatók is, akik büntetés-végrehajtó intézetekben tanítanak, az alapbérük maximum 15 százalékát kitevő pluszjuttatásban részesülhetnek.

Egyéb emelések

Bérnövekményre számíthatnak azok a pedagógusok is, akik szimultán tanítanak 2–5 osztályban/csoportban elemi és általános iskolákban, a következőképpen: 2 osztály esetén az emelés az alapbér 7 százaléka, 3 osztálynál 10%, 4 osztálynál 15%, 5 osztály esetében 20%. Az oktatásban dolgozók, beértve az egyetemi könyvtári segédszemélyzetet is, béremelést feltételező előléptetésben reménykedhetnek, mely versenyvizsga alapján dől el. Ez az alapbér 25 százalékos bővülését jelenti négy éven keresztül, és a tanfelügyelőségekhez, illetve a felsőfokú tanintézményekhez tartozó posztok 16 százalékát érinti.

Emellett azok a pedagógusok, akik jövőbeli tanítókat képeznek, az alapfizetésük 10–25 százalékos emelésére számíthatnak, a ledolgozott munkaidővel arányosan. A bérnövekedésnél figyelembe veszik azt is, hány diákot nevelnek. Alapbérük maximum 20 százalékos emelésében reménykedhetnek tovább azok a pedagógusok, akik elszigetelt településeken oktatnak, de differenciáltan a földrajzi térség szempontjából.

Bérezési példák

A hétfő óta közvitán lévő egységes közalkalmazotti bérezési tervezet szerint az államfőnek lesz a legnagyobb bére, bruttó 17.400 de lej, őt követik a házelnökök, a kormányfő és a nép ügyvédje. A házelnökök 16.675 lejt kapnak, a miniszterelnök 16.675 lejt, az obmudsman 15.225-öt. További példák: számvevőszéki elnök, államfői tanácsadók – 15.225; CNA-vezető – 15.225, miniszterek, frakcióvezetők –14.500, szenátorok, képviselők – 13.050; államtitkárok – 11.600, prefektusok 13.050, alprefektusok – 10.875, bukaresti főpolgármester – 14.065, 200.001 lakos fölötti települések polgármesteri – 11.600 lej.
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!