ERDON Országos hírek

2017.04.18. 14:49

Megint „bedugult” a határ

Ismét torlódások voltak, vannak a határátkelőkön. Kedden már majdnem egy órát kellett várni személyautóval, például Borsnál. A szóvivő szerint nem rendkívüli a helyzet.

Ismét torlódások voltak, vannak a határátkelőkön. Kedden már majdnem egy órát kellett várni személyautóval, például Borsnál. A szóvivő szerint nem rendkívüli a helyzet.

Átmenetileg lett csak jobb a helyzet, mert kedden már megint torlódás alakult ki a határátkelőkön. Borsnál például személyautóval 50 perc volt a várakozási idő, ennél is jobban feltorlódtak viszont a kamionok, amelyek 240 percig is várakoztak az átkelésre. Az átkelőért felelős romániai hatóság szóvivője, Bondar Laura Beatrice azt mondta, mindez azonban nem rendkívüli esemény, és igazi újdonság nincs a témakörben. Megismételte, hogy a torlódásokhoz hozzájárul, hogy Magyarországon hétvégén kamionstop van, ráadásul most húsvét is volt, nagyobb a kimenő forgalom, és mint ismert, nemrégiben komolyabb ellenőrzések is életbe léptek. A forgalom alakulásáról még nincs számszerű összesítésük.

Gondok

Az elmúlt hét végén amúgy Carmen Dan román belügyminiszter azt mondta, a román és a magyar hatóságok nem megfelelő kommunikációja is hozzájárult ahhoz, hogy a húsvét előtti időszakban torlódások alakultak ki a két ország közötti határátkelőkön. Elmondta: a román hatóságok felkészültek arra, hogy húsvét előtt az ünnepekre hazatérő vendégmunkásoknak köszönhetően ugrásszerűen megnő a forgalom a határátkelőkön, de nem mindig volt megfelelő a kommunikálás a magyar féllel. Szerinte megesett, hogy tíz forgalmi sáv melletti fülkében ültek román határrendészek, de csak háromban magyar határrendészek is. Hozzátette: a román fél sürgető fellépésére volt szükség ahhoz, hogy a helyzet rendeződjék, mert az átlépő személyek ellenőrzését csak közösen végezhetik. Azt is elmondta azonban, hogy azóta összehangoltan dolgoznak a román és a magyar határrendészek. Carmen Dan szerint a román belügyminisztérium egy rövid- és egy középtávú intézkedési tervet is elkészített az ünnepek időszakában tapasztalható torlódások elkerülésére. A rövid távú tervnek megfelelően az irodai munkát végző személyzetet is a határátkelőhelyekre vezényelték, és ezáltal 1200-al nőtt az ország határain szolgálatot teljesítő határrendészek száma. A középtávú intézkedések sorában újabb kilépő és belépő sávok létesítését, és a vonatkozó törvények ésszerűsítését említette. Ezzel együtt a torlódások ismét megfigyelhetőek tehát. Nagylaknál kedden körülbelül száz percet kellett várakozniuk az országból távozó kamionoknak, a személygépkocsik számára körülbelül 20 perc volt a várakozási idő. A határrendőrség online applikációján valós időben lehet követni a határátkelők forgalmát, és túlzsúfoltság esetén a hatóságok azt javasolják, hogy a kiutazók válasszanak más útvonalat. A határátkelőket monitorozó alkalmazás a következő honlapon érhető el: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!