ERDON Országos hírek

2017.04.06. 11:48

Csökkenhet az ANL-lakbér

Csökkentik az úgynevezett ANL-lakásokra szóló lakbéreket, azokat a családtagok jövedelméhez igazítják, erről fogadott el rendeletet a kormány.

Csökkentik az úgynevezett ANL-lakásokra szóló lakbéreket, azokat a családtagok jövedelméhez igazítják, erről fogadott el rendeletet a kormány.

Az alacsony jövedelműek szociális védelme érdekében a bérleti díj kiszabására vonatkozó kritériumok: legtöbb 10% a családtagonkénti bruttó havi jövedelemből az utóbbi 12 hónapra levetítve, abban az esetben, ha a családtagonkénti bruttó jövedelem kevesebb vagy egyenlő az országos bruttó minimálbérrel; legtöbb 20% a családtagonkénti bruttó havi jövedelemből, ha a családtagonkénti bruttó jövedelem nagyobb, mint az országos bruttó minimálbér, de nem többel, mint 100%; legtöbb 30% a családtagonkénti bruttó havi jövedelemből, ha a családtagonkénti bruttó jövedelem 100%-kal vagy többel nagyobb a bruttó országos minimálbérnél, de nem több, mint 5000 lej.

Számít az építés éve

A lakbércsökkenéshez hozzájárul: az adminisztrációs, javítási és karbantartási költségek mérséklése 1,11%-ról 0,8%-ra; a település ragjától függő koefficiens 0,6 (falvak) és 1 (Bukarest) között állapítható meg; a jövedelemre vonatkozó koefficiens 0,8-ra csökken azoknál a bérlőknél, kiknél a családtagonkénti jövedelem kisebb vagy egyenlő a bruttó minimálbérrel. Ugyancsak változik a lakbér kiszámításban megjelenő együttható attól függően, hogy mikor épült az ANL-lakás: ha 2004 előtt, akkor a koefficiens 0,85, de akár 1 is lehet a 2016-ban épültek esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!