ERDON Országos hírek

2017.03.07. 12:22

Olguţa Vasilescu: a közalkalmazotti béremelés a következő négy évben valósul meg, ahogyan azt a kormányprogram előírja

A közalkalmazotti bérek átlagban 56 százalékkal való emelése a következő négy évben valósul meg, ahogyan azt a kormányprogram is előírja; azok, akik számára ez nem világos, olvassák el a kormányprogramot - írta hétfőn Facebook-oldalán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

A közalkalmazotti bérek átlagban 56 százalékkal való emelése a következő négy évben valósul meg, ahogyan azt a kormányprogram is előírja; azok, akik számára ez nem világos, olvassák el a kormányprogramot - írta hétfőn Facebook-oldalán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

"Bár azt hittem, érthető és logikus volt, amit mondtam, tisztázni szeretném mindenki számára, hogy a közalkalmazottak átlagban 56 százalékos béremelése a következő négy évben valósul meg, ahogyan azt a kormányprogram is előírja. Olyan nem fordulhat elő, hogy a jelenleg 4.000 lej alatti bérek megduplázódásuk esetén meghaladják a jelenlegi 7.000 lejes fizetéseket, mert egymástól jól elhatárolható bérküszöbök vannak minden bérezési osztályban. Amúgy látom, hogy az a kérésem, amely arra vonatkozott, hogy a katonaság és a rendvédelmi alkalmazottak béréről szóló melléklet az egyeztetések lezárásáig ne kerüljön nyilvánosságra, kérés szintjén maradt, és kikerült a sajtóba. Nos, abból mindenki láthatja, hogyan alakulnának a fizetések 2021-ig. Azzal a megjegyzéssel, hogy a melléklet addig nem végleges, amíg nem adják beleegyezésüket a szakszervezetek, és nem hagyja jóvá a parlament" - írja bejegyzésében a munkaügyi tárca vezetője, utóiratként hozzátéve, hogy azok, akik számára nem világos valami a téma kapcsán, olvassák el a kormányprogramot.

A képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke, Adrian Solomon hétfőn úgy nyilatkozott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramja több szakaszban megvalósuló béremelést ír elő a közalkalmazottak számára, és úgy vélte, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszternek a bérek megduplázására vonatkozó kijelentése valószínűleg kommunikációs hiba volt.

"A kormányprogramban világosan le van írva, hogy négy év alatt valósul meg a 46%-os növekedés. Az, hogy megduplázódnak a fizetések, nem tudom, honnan származik, valószínűleg kommunikációs hiba történt. Legyenek türelemmel, mert ez fenntartható lesz, és sem a versenyszférát, sem a közszférát nem fogja megijeszteni - mondta Solomon hétfőn a parlamentben, hozzátéve, hogy a fizetések megduplázása csak azok esetében realista elképzelés, akiknek jelenleg 1.000 lej a nettó fizetésük. Akiknek 2.000 - 3.000 lejnél több, azok esetében ez megvalósíthatatlan - mondta az alsóház munkaügyi bizottságának elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök a téma kapcsán kijelentette, már az elmúlt törvényhozási ciklusban megállapodás született arról, hogy nem egyből, hanem fokozatosan nőnek majd a közalkalmazotti bérek.

"Úgy gondolom, pontosítani kellett volna néhány dolgot: a szóban forgó béremelések vélhetően nem egyből valósulnak meg, mert ezt nem bírná el a költségvetés. De egyelőre visszafogottan nyilatkozom a témáról, mert nem egyeztettem a munkaügyi miniszterrel. Gondolom, hogy ő tárgyalt a pénzügyi tárca vezetőjével, és számba vették a lehetőségeket" - fogalmazott a felsőház elnöke, hozzátéve, hogy még az előző törvényhozási ciklusban tárgyaltak az egységes bértörvény tervezetéről, és abban állapodtak meg, hogy a béremeléseket fokozatosan kell megvalósítani, olyan ütemben, amelyet a költségvetés megbír.

A közalkalmazotti béremelésekkel kapcsolatos nyilatkozatsorozatot Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter hétvégi bejelentése váltotta ki. A tárcavezető azt mondta, hogy március 6-ától elkezdik a tárgyalásokat az egységes bértörvényről az egészségügyi alkalmazottakat, illetve a rendvédelmi dolgozókat tömörítő szakszervezetek képviselőivel. A miniszter hozzátette, hogy a jogszabálytervezet szerint a 4.000 lejnél alacsonyabb fizetéseket megdupláznák, a 4.000 lej fölötti bérek pedig 45%-kal nőnének. A 7.000 lej feletti fizetéseket is emelnék, de kisebb mértékben - mondta még a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!