ERDON Országos hírek

2017.03.17. 18:22

Iohannis: Quintus egy évszázadnyi történelem és nyolc évtizednyi liberális értékkel való azonosulás megtestesítője

Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki pénteken Klaus Iohannis államfő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tiszteletbeli elnökét, Mircea Ionescu-Quintust.

Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki pénteken Klaus Iohannis államfő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tiszteletbeli elnökét, Mircea Ionescu-Quintust.

"Quintus úr, örülök, hogy olyan valaki mellett állhatok, aki egy évszázadnyi történelem és nyolc évtizednyi liberális értékkel és a demokráciával való azonosulás megtestesítője Isten éltesse! És remélem, hogy a mostani generációknak példaképe lesz továbbra is" - mondta Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában szervezett ceremónián.

Az államfő elismerte, hogy mindig is csodálta Mircea Ionescu-Quintus derűs kedélyét, annak ellenére, hogy "élete során voltak nehéz évei, amelyekről a fiatal politikusoknak elképzelésük sincs".

"Ön harcolt a fronton, egy totalitárius rendszer visszaélései ellen is küzdött, megérte a kommunizmus bukását és Románia csatlakozását az euró-atlanti térséghez. Ezért valószínű, hogy amikor manapság egyesek azt állítják a demokráciában, hogy diktatúra van, akkor ön csak mosolyog ezen" - mutatott rá Iohannis.

"Ön egyike azoknak a személyeknek, akiknek köszönhetjük a demokratikus doktrínák felélesztését a 90-es években. Mi több egy olyan periódusban járult hozzá a párbeszéd kultúrájának a terjedéséhez, amikor a civil társadalom éppen csak lüktetni kezdett. De mindenek felett ön nagyon sokakat inspirált és még ma is sok embert megihlet az az erő, amelyről tanúbizonyságot tett karrierje során" - tette hozzá Iohannis.

A Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki az államfő a 100 éves politikust, a "demokrácia megerősítéséhez való hozzájárulása, illetve a politikai pályafutása alatt mutatott elhivatottság és példamutató erkölcsi magatartása elismeréseként".

Mircea Ionescu-Quintus március 18-án, szombaton tölti 100. életévét.

Mircea Ionescu-Quintus 1993 és 2001 között volt a Nemzeti Liberális Párt elnöke, 1996-2000 és 2004-2008 között szenátorként tevékenykedett. Theodor Stolojan kormányában az igazságügyi tárcát vezette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!