ERDON Országos hírek

2017.03.28. 12:40

Carmen Dan: aggaszt a Kék bálna nevű játék

"Rendkívül aggasztja" a Kék bálna nevű internetes játék - mondta kedden Carmen Dan belügyminiszter, hozzátéve azonban, hogy a rendőrség által eddig vizsgált ügyek egyikében sem sikerült még bizonyítani a játékkal való egyértelmű összefüggést.

"Rendkívül aggasztja" a Kék bálna nevű internetes játék - mondta kedden Carmen Dan belügyminiszter, hozzátéve azonban, hogy a rendőrség által eddig vizsgált ügyek egyikében sem sikerült még bizonyítani a játékkal való egyértelmű összefüggést.

"Engem rendkívül aggaszt ez a jelenség, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Egyelőre nem állapítottunk meg összefüggést a játék és az eddigi esetek között. Én azt ajánlom a szülőknek és pedagógusoknak - mert itt az oktatási rendszerről is szó van -, figyeljenek oda a diákok, a gyermekek viselkedésére" - nyilatkozta a belügyminiszter a parlamentben.

A tárcavezető rámutatott, az iskolai pszichológusok közelről megfigyelhetik a gyerekek viselkedését, és fontos, hogy közbelépjenek, ha változást észlelnek.

"Nyomatékosan kérem a szülőket, hogy kövessék nagy figyelemmel, mi történik, mert manapság mindenki össze van kötve virtuálisan, és jó értesülni, tudni bizonyos dolgokról. Nem hiszem, hogy a Facebook lezárása lenne a megoldás, de fontos a szigorú felügyelet. Próbálunk összefüggéseket keresni a játék és az eddigi incidensek között. Remélem, ezek elszigetelt esetek" - tette hozzá Dan.

Hétfőn öngyilkos lett egy Dâmboviţa megyei, 11 éves tanuló, aki a rendőrség szerint osztálytársainak azt mondta, hogy részt vett a Kék Bálna nevű játékban.

A rendőrség lefoglalta a gyerek telefonjait és számítógépét is.

"A nyomozás során megállapítottuk, hogy az öngyilkos diák azt mondta osztálytársainak, hogy egy bizonyos játékot játszik. Nem vagyunk meggyőződve, hogy a játék vezetett a halálához. Lefoglaltuk a gyermek által használt két telefont és egy számítógépet, és megvizsgáljuk ezeket. A szülők azt nyilatkozták, nem tudtak róla, hogy a gyerekük részt vett a szóban forgó játékban " - nyilatkozta kedden az AGERPRES hírügynökségnek Alexandra Niculaie, a Dâmboviţa megyei rendőr-felügyelőség szóvivője.

Sorra szedi áldozatait az internetes gyilkos kihívás

Az atv.hu szerint az öngyilkosságra buzdító internetes kihívás-sorozat Oroszországból indult el, ahol a Facebook orosz megfelelőjének, a VKontaktye oldalán olyan zárt csoportokat hoztak létre, ahol a jelentkezőket arra bátorítják, hogy vessenek véget az életüknek.

Becslések szerint 10 nyilvános csoportot hoztak létre, amelyben olyan fiatalokat akartak megszólítani, akik önértékelési problémákkal, elvetettséggel küzdenek, vagy éppen szerelmi bánatuk van. Az adminok különböző kérdéseket tesznek fel a tagoknak, és akinél azt tapasztalják, hogy van öngyilkossági hajlama, azt meghívják egy zárt csoportba.

A zárt csoportban aztán minden játékos kap egy „mentort”, aki 50 napon keresztül 50 feladat elé állítja a résztvevőket.

Eleinte csak olyan feladatokat kapnak a versenyzők, hogy lopjanak el valamit egy boltból, vagy keljenek fel éjszaka horrorfilmet nézni.

A későbbi szakaszokban azonban már durvulnak a kihívások, magas épületekre kell felmászni, pengével kell vagdosni a karjukat, majd végül: öngyilkosnak kell lenni. A kihívásokat minden esetben kamerával kell rögzíteni.

A játék utolsó szakaszában a játékos egy személyre szóló videót kap, melyben zenei aláfestéssel felsorolják azokat a személyes problémákat, amiket a kihívások során a „mentorral” megosztott. Majd jön az utolsó üzenet: „a problémákra csak egy megoldás van, az öngyilkosság.”

Sorozatos öncsonkítás és fulladás az iskolákban

A brutális kihívás-sorozatról azt követően kezdett el cikkezni a sajtó, hogy Oroszország után egy sor másik országból is érkeztek jelentések öngyilkosságot megkísérlő tinédzser fiatalokról. Ukrajnában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Moldovában, Lengyelországban és Romániában is történtek sokkoló esetek.

Képzett pszichológusok kergetik halálba a fiatalokat?

A helyzet Oroszországban a legrosszabb. 2016-ban drámaian megugrott az öngyilkosságok száma, sajtóértesülések szerint csak a „Kék Bálnához” hasonló oldalak miatt legalább 130 fiatal vetett véget az életének. Az esetek mögötti rendszerre elsőként tavaly májusban világított rá a Novaja Gazette, a lap az öngyilkosságot ösztönző csoportokról cikkezett. A portál információi szerint képzett pszichológusok szervezik ezeket a csoportokat, a felnőttek a lány játékosokkal elhitetik, hogy mennyire kövérek, a fiúkkal, hogy mennyire lúzerek. A kihívások során azt hitetik el a felhasználókkal, hogy „van egy másik világ, ahol ők a kiválasztottak”. Hasonló következtetésre jutott az ukrán rendőrség kiberosztálya, akik szerint szakemberek használják ki a kiskorúak lelki fájdalmait, hogy rávegyék őket az öngyilkosságra. Azt nem sikerült kideríteni, hogy ebből az elkövetőknek miféle hasznuk származik.

Letartóztatták az ötletgazdát

A „Kék Bálna” kihívást 2013-ban indították, azóta Fehér Bálna, Kozmikus Bálna, Csendes Ház és Ébressz fel 4:20-kor címmel is indultak nyílt VK-csoportok. Tavaly novemberben egy férfit letartóztattak az oldalakkal összefüggésben, bár ő tagadja, hogy bárkit öngyilkosságra bátorított volna.

A 21 éves Filipp Bugyejkin elmondása szerint csak lájkokat és követőket akart gyűjteni az oldalának, senkit nem bátorított arra, hogy kövessen el öngyilkosságot. Más sajtóinformációk szerint azonban egy interjúban elismerte, hogy személyesen hozzájárult 17 gyerek halálához.

Ebben az interjúban azt is elmondta, hogy nem érez lelkiismeret-furdalást, mivel „az öngyilkosok boldogan haltak meg. Azt kínáltam nekik, amiből életükben soha nem részesülhettek: melegséget, megértést és kapcsolatot.”

A bírósági eljárás során nem csak öngyilkosságra való buzdításról, hanem halálos fenyegetésről is szó van. Beszámolók szerint a mentorok állandóan videokamerás bizonyítékot követelnek a játékosoktól egy-egy kihívást követően, amelyeket ha nem hajlandóak végrehajtani, halálosan megfenyegetik őket.

A jelmondatuk úgy szól: „Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk.” (Forrás: atv.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!