ERDON Országos hírek

2017.02.24. 10:01

Jelentős adócsökkentés a gazdáknak

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének javaslatát fogadta el a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Közpénzügyi Felügyelőség (ANAF) arra vonatkozóan, hogy a magángazdák, illetve az egyéni vállalkozók milyen normakvóták szerint fizessék az adót.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének javaslatát fogadta el a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Közpénzügyi Felügyelőség (ANAF) arra vonatkozóan, hogy a magángazdák, illetve az egyéni vállalkozók milyen normakvóták szerint fizessék az adót.

A magyar szakmai egyesület javaslata alapján jelentősen csökken a gazdák által az államkasszába befizetendő adó mértéke. Ifj. Bajó János, az RMGE Bihar megyei szervezetének titkára elmondta, a magyar szakmai szervezetet a Mezőgazdasági Igazgatóság kérte fel, hogy tegyen javaslatot a kvóták módosítására, miután az RMGE többször is jelezte, hogy a Bihar megyei földművelők és állattenyésztők sokkal többet fizetnek, mint a szomszédos megyékben tevékenykedő gazdák. A földterületek és a termesztett kultúrák, illetve a tenyésztett állatok alapján kiszámolt kvóta mértéke ugyanis megyénként változik, ennek meghatározása a megyei közpénzügyi felügyelőség hatáskörébe tartozik, de ehhez az adóhatóság kikéri a Mezőgazdasági Igazgatóság szakvéleményét is – magyarázta ifj. Bajó János.

A napokban megjelent az ANAF honlapján az idei esztendőre vonatkozó kvótarendszer, ami alapján kiszámolják a magántermelők, -tenyésztők, illetve az egyéni vállalkozók (ebbe a kategóriába csak a PFA és az ÎI tartozik) fizetnivalóit. Az RMGE Bihar megyei titkára ugyanakkor tudatta, hogy a nagykultúrák esetében két hektárig adómentes a termesztés, de növényenként és állatfajonként változik a fizetnivaló. Ifj. Bajó János tudatta: az ANAF tulajdonképpen szóról szóra elfogadta Romániai Magyar Gazdák Egyesülete bihari fiókszervezetének javaslatát. E szerint a gazdáknak idén jelentősen kevesebbet kell befizetni az államkasszába.

Adókönnyítés

Hogy megértsük, mekkora adókönnyítést jelent az RMGE javaslata, amit elfogadott mind a mezőgazdasági igazgatóság, mind az ANAF, ifj. Bajó János rögtönzött számítással illusztrálta: tíz hektáron termesztett gabona esetében az előzőekben megállapított kvóták alapján tavaly 763 lejt kellett befizetniük a gazdáknak, függetlenül attól, hogy mekkora és milyen minőségű volt a termés. A RMGE által előterjesztett és elfogadott kvóta szerint idén ugyancsak tíz hektárnyi gabona esetében 484 lejre csökkent a fizetnivaló. Összességében elmondható, hogy az idei kvótaértékek alapján kiszámított adó mértéke átlagban mintegy 40 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értékekhez viszonyítva.

Ifj. Bajó János elmondta: az, hogy az Romániai Magyar Gazdák Egyesületének az adócsökkentésre vonatkozó javaslatát elfogadták a szakhatóságok, a termelőknek és az állattartóknak több száz, akár ezer lejes megtakarítást jelent. Az RMGE korábban is abban volt érdekelt, hogy konkrét segítséget nyújtson a gazdáknak, a szakmai konferenciák, képzések, kiállítások szervezésén túl a pályázati lehetősége népszerűsítésével is igyekezett segíteni a vállalkozókon és a mezőgazdász magánembereken egyaránt. A mostani adócsökkentő javaslatával pedig nemcsak az RMGE-vel kapcsolatban álló gazdáknak sikerült megtakarítást kieszközölni, hanem Bihar megye valamennyi kisgazdájának.

Mindazok, akik bővebb tájékoztatást igényelnének, forduljanak bizalommal ifj. Bajó Jánoshoz a 0721–114–300-as telefonszámon.

A Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!