ERDON Országos hírek

2017.01.18. 10:01

Kövesi Ghiţă eltűnéséről: Ez az első alkalom, hogy egy megfigyelés alatt álló vádlottnak nyoma vész

Laura Codruţa Kövesi szerint főügyészi mandátuma alatt még nem volt példa arra, hogy egy megfigyelés alatt álló vádlott eltűnjön. Erről Sebastian Ghiţă ügye kapcsán beszélt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője.

Laura Codruţa Kövesi szerint főügyészi mandátuma alatt még nem volt példa arra, hogy egy megfigyelés alatt álló vádlott eltűnjön. Erről Sebastian Ghiţă ügye kapcsán beszélt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője.

"Mielőtt Sebastian Ghiţă eltűnt volna, a ploieşti-i ügyosztály ügyészei elrendelték az operatív megfigyelését. Az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése értelmében (...) ezt a tevékenységet a belügyi tárca struktúráira bízzák. Aztán nagy meglepetéssel értesültünk arról, hogy Sebastian Ghiţă eltűnt. Amióta a DNA főügyésze vagyok, ez az első alkalom, amikor egy megfigyelés alatt álló vádlottnak egyszerűen nyoma vész, és többé nem találják" - nyilatkozta Kövesi a Digi24 televízió kedd esti műsorában.

A korrupcióellenes főügyész bevallása szerint amiatt is elégedetlen, hogy a megfigyelést végző rendőrök késve értesítették az ügyészeket Ghiţă eltűnéséről.

"Erről csak másnap délután értesült az illetékes ügyész, ha jól tudom, 16 órával később. (...) Majd kiderül, hogy ez törvényes volt-e vagy sem, a rendőrségnek mindenképpen felelnie kell erre a kérdésre. (...) Ők végezték a dolgukat, Ghiţă mégis eltűnt" - fogalmazott Kövesi.

A főügyész szerint a volt képviselő kézre kerítése a rendőrség prioritása kellene hogy legyen.

"Elsősorban kivonta magát a bűnvádi eljárás alól, bizonyítékokat semmisíthet meg, tanúkat befolyásolhat. Minden este láthatjuk a televízióban. Egy nemzetközi körözés alatt álló vádlott szabadon beszél a televízióban, a rendőrség pedig feltételezem, hogy keresi. Gondolom, feltették maguknak a kérdést, hogy honnan származnak ezek a felvételek. (...) Nagyon helyes, hogy tiszteletben tartják mindenki szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, de azért ne feledjük, hogy nemzetközi körözés alatt álló személyről van szó" - tette hozzá Laura Codruţa Kövesi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!