ERDON Országos hírek

2017.01.10. 16:23

Florin Iordache igazságügy-miniszter Sebastian Ghiţă nyilatkozatairól: a nyomásgyakorlás nem segíti az igazságszolgáltatást

Nem segít az igazságszolgáltatáson a média vagy bármi más nyomásgyakorlása, jelentette ki Florin Iordache kedden.

Nem segít az igazságszolgáltatáson a média vagy bármi más nyomásgyakorlása, jelentette ki Florin Iordache kedden.

Az igazságügy-miniszter ezzel arra kérdésre válaszolt, hogy a rendszerre nézve egészségesnek tartja-e Sebastian Ghiţă volt képviselő leleplezőnek szánt nyilatkozatait.

Florin Iordache az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészével, Laura Codruţa Kövesivel folytatott hétfői megbeszéléséről úgy nyilatkozott: támogatja a korrupcióellenes harcot. Egy koherens törvénykezés és az igazságszolgáltatás jó működését elősegítő költségvetés érdekében beszéltem vele (a főügyésszel - szerk. megj.), megerősítve, hogy fenntartások nélkül támogatom a korrupcióellenes harcot, az igazságszolgáltatás szerepének megerősítését és az állampolgárok igazságszolgáltatásba vetett bizalmát - fogalmazott a tárca vezetője.

A bírák anyagi felelősségére vonatkozó jogszabály módosítása érdekében parlamenti közös bizottság létrehozását döntötte el a miniszter, mert szerinte jelenleg egymásnak ellentmondó törvények vannak érvényben.

A nép ügyvédjének menesztésére indult kezdeményezésről Iordache azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulni a nép ügyvédjének normális és kötelező joga.

Ha a nép ügyvédje úgy állapítja meg, hogy egy törvény vagy rendelet alkotmányellenes, akkor, ha jól tudom, normális és kötelező joga az Alkotmánybírósághoz fordulni. Tehát azt hiszem, hogy amit a nép ügyvédje tett, azt a törvény tiszteletben tartásával tette - vélekedett az igazságügy-miniszter.

Florin Iordache kedden a bírák szakmai szervezeteinek, a bírósági jegyzők szakszervezeteinek, valamint a Bírósági Végrehajtók Országos Szövetségének képviselőivel találkozott és folytatott megbeszélést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!