ERDON Országos hírek

2017.01.05. 12:03

Erős havazásra és hóviharra figyelmeztetnek a meteorológusok

Havazásra és hóviharra vonatkozó három időjárási figyelmeztetést adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Intézet (ANM).

Havazásra és hóviharra vonatkozó három időjárási figyelmeztetést adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Intézet (ANM).

Csütörtökön 22 órától péntek 20 óráig sárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben az ország déli, központi és keleti megyéiben.

Az előrejelzések szerint jelentős havazásra lehet számítani Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, Moldova déli és keleti részein, valamint a Kárpátkanyarban. Ezekben a térségekben jelentős hóréteg alakul ki. Munténiában és Moldova déli részein a széllökések elérik az 50-70 km/h-s sebességet, a Déli-Kárpátokban a 80-90 km/h-t is elérheti a szél sebessége.

Péntekre erős havazásra és hóviharra vonatkozó narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az ANM Bukarestre és 11 megyére. Ez péntek hajnali 2 órától ugyanaznap 18 óráig lesz érvényben.

A meteorológusok szerint csütörtökről péntekre virradóra és péntek reggel Bukarestben, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Kontanca, Tulcea, Galac és Vrancea megyében hóviharra lehet számítani, a széllökések elérik a 70-85 km/h sebességet is. Ennek következtében a látótávolság 50 méter alá csökkenhet, és hótorlaszok alakulhatnak ki.

A meteorológiai intézet ugyanakkor hóviharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki péntek estétől kezdődően szombat reggelig az ország 12 déli és keleti megyéjére.

Az érintett megyék: Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galac, Buzău, Brăila, Teleorman, Konstanca, Ilfov és Călăraşi.

Az előrejelzések szerint január 6-án 20 órától január 7-e 10 óráig Dobrudzsában, a Bărăganban és Moldva nagy részén havazásra lehet számítani, a széllökések pedig elérik az 50-55 km/h-s sebességet, helyenként akár a 70 km/h-s sebességet, és hóvihar is kialakulhat.

Péntektől a jövő hét elejéig fagyra kell számítani az ország egész területén. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok között alakulnak.

AGERPRES/(RO - szerző: Carmen MARINESCU, szerkesztő: Mariana NICA; HU - szerkesztő: CSATLOS Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!