ERDON Országos hírek

2016.12.07. 17:06

Romániai választások - A magyarság arányos képviseletének biztosítása az RMDSZ célja

A romániai magyarság számarányával arányos parlamenti képviselet biztosítását tekinti céljának a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnap tartandó romániai parlamenti választásokon - mondta az MTI-nek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdai kolozsvári sajtótájékoztatója után.

A romániai magyarság számarányával arányos parlamenti képviselet biztosítását tekinti céljának a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnap tartandó romániai parlamenti választásokon - mondta az MTI-nek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdai kolozsvári sajtótájékoztatója után.

Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ a kampány során Erdély jövőjéről, az erdélyi értékekről próbált beszélni abból a meggyőződésből kiindulva, hogy ami jó Erdélynek, az jó az egész Romániának. Hozzátette: azt hangsúlyozták, hogy a megtermelt adóknak nagyobb részét kell a helyi közösségeknél hagyni. Úgy vélte, hogy az RMDSZ gazdasági programja nem elrugaszkodott, Romániának ugyanis jó esélye van arra, hogy a következő négy évben is jelentős gazdasági növekedést érjen el.

Hangsúlyos magyar üzenetként az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés kisebbségekre vonatkozó ígéreteinek a betartását emelte ki. Véleménye szerint úgy kell módosítani Románia jogrendjét, hogy teljesen világos legyen egy-egy törvény értelmezése. "Nem lehetséges, hogy Románia nem tartja be a törvényeit, nemzetközi vállalásait, és ez következmények nélkül marad" - jelentette ki.

Azt is megemlítette: a kampány során az RMDSZ akaratától függetlenül "esett be az ajtón" a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásával kapcsolatos ügyészségi vizsgálat és a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettsége elszabotálásának a témája. A búcsút az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete nem vette fel csütörtökön a védett szellemi kulturális örökségek listájára, mert az ülésen jelen levő román kulturális államtitkár nem tartotta fenn a Románia nevében benyújtott kérést. Hozzátette: szerdán levélben is kérte Dacian Ciolos miniszterelnököt, hogy menessze tisztségéből a búcsú védettségét szabotáló államtitkárt és a kulturális minisztert. Úgy vélte: pár héttel a kormány mandátumának a lejárta előtt ennek csakis üzenetértéke lenne. Általa azt üzenhetné a miniszterelnök, hogy "partizánakció volt" az államtitkár megnyilvánulása.

Kelemen Hunor megengedhetetlennek tartotta, hogy a román kormány romániai látogatásra hívja Ferenc pápát, de a marosvásárhelyi iskolaügyben és a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban is a római katolikus egyház ellen cselekszik.

Az RMDSZ elnöke helyesnek tartotta azt az együttműködést, amelyet a szövetség a Magyar Polgári Párttal (MPP) alakított ki. Úgy vélte: szövetségükhöz mások is társulhattak volna. Arra kérte az erdélyi magyar választókat, hogy vegyenek részt a választásokon, és szavazzanak a magyar együttműködésre, mert olyan időszak következik, amelyben jelentős változások várhatók, és nagy szükség lesz a magyarok jelenlétére a bukaresti törvényhozásban.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ ezúttal egyetlen román párttal sem kötött megállapodást a választások utáni együttműködésről. "Mi sem kerestünk senkit, bennünket sem keresett ez ügyben senki" - jelentette ki. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, lemondott-e az RMDSZ arról a három és fél évvel ezelőtt meghirdetett tervéről, hogy törvénytervezetet nyújt be a parlamentben Székelyföld területi autonómiájáról. Hozzátette: ez a folyamat azért akadt el, mert az alkotmány módosításával szerették volna megteremteni annak lehetőségét, hogy egy közigazgatási régión belüli alrégió kaphasson autonómiát. "A kampány során az MPP-vel abban állapodtunk meg, hogy a törvénytervezetet továbbvisszük" - jelentette ki Kelemen Hunor.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!