ERDON Országos hírek

2016.12.18. 13:28

Elszállíthatják a szabálytalanul leparkolt járműveket

Csütörtöki ülésén a kormány rendeletet hozott, mely alapján el lehet szállítani a nem a közlekedési szabályok szerint parkoló járműveket.

Csütörtöki ülésén a kormány rendeletet hozott, mely alapján el lehet szállítani a nem a közlekedési szabályok szerint parkoló járműveket.

A kormány a 2002/195-ös sürgősségi rendeletet módosította, a határozatnak nincs büntető szerepe és egy sor intézkedést tartalmaz, amely megakadályozza a visszaéléseket. A szabályozás leszögezi, hogy a jármű elszállítása egy technikai-adminisztratív intézkedés, amelyet a szabálytalan parkolást megállapító rendőr rendelhet el a törvény előírásainak betartásával. Az intézkedés nem rendelhető el olyan gépkocsi esetében, amelyben ül valaki, vagy amely mentési akcióban vesz részt, de igen, ha: minden esetben ott, ahol a parkolás meg van tiltva; a 6 méternél keskenyebb közutakon; lejtőkön, felhajtókon; olyan helyeken, ahol csak megadott napokon vagy megadott időközönként szabad parkolni, ám a jármű ezeken kívül van. A járművet nem szállítják el, ha a művelet közben a tulajdonos (vagy a megbízott) megjelenik a helyszínen és vállalja a költségek megtérítését, ebben az esetben ez a kocsi szállítóeszközre történt emelését jelenti. Az elszállítás és tárolás közben keletkező esetleges károkét az elszállító és tároló felel. Az elszállított gépkocsikat megfelelő körülmények között kell tartani, kiváltásukat a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, miután a tulajdonos kifizette a bírságot és az elszállítás költségeit.

Biciklisek láthatósága

A gépkocsit a tulajdonjogot bizonyító dokumentumok alapján szolgáltatják vissza. A jogszabály szabályozza a járdán parkolás lehetséges körülményeit is. Járdán akkor lehet parkolni, ha a gyalogosok közlekedésére legkevesebb egy méter széles sáv szabadon marad, ha a gépkocsi nem akadályozza az úttest első forgalmi sávjában, illetve a kialakított különleges sávokban közlekedő járművek mozgását. A járdán nem alakíthatók ki parkolóhelyek az útkereszteződésektől, vagy a közszállítási járművek megállóhelyeitől számított kevesebb mint tíz méteres távolságban. A jogszabály előírásokat tartalmaz a kerékpárok/kerékpárosok felszereltségére is, például, hogy azok kell gondoskodjanak láthatóságukról (főleg éjszaka és nem elég a küllőkre erősített narancssárga fényvisszaverő lap)  és legkevesebb másfél méteres ajánlott oldaltávolságot határoz meg a kerékpárosok előzésekor. Kormányhatározat meghozatalára azért volt szükség, mert a legfelsőbb bíróság kimondta: a szabálytalanul parkoló járművek elszállítására nem elég a helyhatóságok döntése, a szabályozókat így egységesítették.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!