ERDON Országos hírek

2016.11.28. 17:03

Radu Deac: Egyetlen szervátültetést sem végeztek, mióta kitört az ANT körüli botrány

Az Országos Szervátültetési Ügynökség (ANT) elleni támadásoknak az a következménye, hogy azóta egyetlen szervátültetést sem végeztek Romániában - nyilatkozta hétfőn Radu Deac, az ANT ügyvezető igazgatója.

Az Országos Szervátültetési Ügynökség (ANT) elleni támadásoknak az a következménye, hogy azóta egyetlen szervátültetést sem végeztek Romániában - nyilatkozta hétfőn Radu Deac, az ANT ügyvezető igazgatója.

Példa nélküliek ezek a támadások. Ezek következtében november 26-án egy, az agyhalál állapotába került szatmárnémeti donor esetében a törvényszéki orvos nem adott engedélyt a szervek eltávolítására, mert attól tartott, hogy belekeveredik az ANT körül kialakult médiabotrányba - nyilatkozta egy sajtóértekezleten Radu Deac.

Emlékeztetett: Romániában 1997-ben végeztek először szerveltávolítást agyhalálban lévő donortól. Az ANT információi szerint az elmúlt évben 500 alkalommal végeztek szerv- és 400 alkalommal szövetátültetést.

Victor Zota, az ANT munkatársa azt mondta: 20 éve ugyanazon rendszer alapján zajlik a szervelosztás. A várólistákon szereplőket nem rangsorolják, esetleg sürgősségi szempontokat vesznek figyelembe. A választás az immunológiai egyezés alapján történik - mondta Zota.

Irinel Popescu, a Fundeni Klinika vezetője megalapozatlannak nevezte a szervátültetéssel kapcsolatos vádakat.

Mihai Lucan, a kolozsvári urológiai intézet vezetője szerint a romániai szervátültetési tevékenység, amely néhány ember őrült erőfeszítései nyomán jött létre, drámai pillanatokon megy át.

Kinek használ az, hogyha most leállítják a szervátültetéseket? Hogyan dolgozzunk donorok nélkül? - tette fel kérdéseit Lucan.

Danil Tulugea, aki májátültetésen esett át, a miniszter lemondását követelte.

"Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy éppen a miniszter által végzetesnek nevezett 2014-es évben kaptam új májat. Szakmámat tekintve jogász vagyok, semmilyen kedvezményben nem részesültem. Azt fontolgatom, hogy beperelem a minisztert, hacsak nem vonja vissza vádaskodásait, vagy rövid időn belül nem mond le, hogy ismét a normalitás legyen az úr ezen a területen - jelentette ki Tulugea.

AGERPRES (szerző: Mădălina CERBAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU - ERDÉLY András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!