ERDON Országos hírek

2016.11.21. 12:11

PV2016/Sergiu Aştelean (PRU): Kész vagyok vállalni a vallási fanatikus bélyeget, ha az államfő így látja

Amennyiben a keresztény családmodellhez való ragaszkodás az államfő szerint vallási fanatizmus, vállalja, hogy fanatistaként bélyegezzék meg - jelentette ki hétfőn Sergiu Aştelean, az Egységes Románia Párt (PRU) Maros megyei képviselőjelöltje, Klaus Iohannis elnök nemrég tett nyilatkozatára utalva.

Amennyiben a keresztény családmodellhez való ragaszkodás az államfő szerint vallási fanatizmus, vállalja, hogy fanatistaként bélyegezzék meg - jelentette ki hétfőn Sergiu Aştelean, az Egységes Románia Párt (PRU) Maros megyei képviselőjelöltje, Klaus Iohannis elnök nemrég tett nyilatkozatára utalva.

Megdöbbentett, hogy Románia elnöke Klaus Iohannis vallási fundamentalistáknak nevezte azt a hárommilió románt, akik aláírásukkal támogatták a Koalíció a családért szervezet alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben kérik, hogy az alaptörvény 48-as cikkelyében expressis verbis pontosítsák: a családot egy férfi és egy nő alapítja meg. (...) Az Egységes Románia Párt képviselőjelöltjeként, hagyománytisztelőként és a keresztény családmodell védelmezőjeként kénytelen vagyok határozottan elítélni ezen provokatív kijelentéseket, amelyek az államfőtől származnak, és az a céljuk, hogy több millió románt hiteltelenítsenek. Ha országom államelnöke ezt így látja, én kész vagyok bevállalni a vallási fanatikus bélyeget - jelentette ki Sergiu Aştelean.

A képviselőjelölt emlékeztetett, a PRU volt az egyetlen párt Romániában, amely nyíltan támogatta a Koalíció a családért kezdeményezését.

Hozzátette, véleménye szerint vallási fundamentalisták azok, akik terrorszervezetek tagjai, keresztényeket és zsidókat fejeznek le a vallás nevében.

A téma természetesen zavaró lehet, lévén, hogy az alkotmánymódosítással ellehetetlenülne az azonos nemű személyek közötti házasságkötés, márpedig ezzel kapcsolatban nagy nyomás nehezedik a romániai politikai döntéshozókra a szexuális kisebbségek jogaiért harcoló civil szervezetek és külföldi tényezők részéről - mondta a PRU képviselőjelöltje, hozzátéve, hogy szerinte az államfő nem megfelelően reagálta le a helyzetet, rossz fényben tüntette fel az alaptörvény módosítását indítványozó románokat, holott Iohannis urat azért választották meg, hogy minden románt képviseljen, ne csak azokat, akik vele azonos nézeteket vallanak.

Sergiu Aştelean az igazságügyi miniszter minapi kijelentéseire is reagált. Szerinte Raluca Prună nyíltan a LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális) párok mellett állt ki azzal a kijelentésével, hogy Romániában túl kevés embert büntettek meg xenofób megnyilvánulások miatt. A képviselőjelölt úgy vélekedett, egy egyszerű vélemény kifejezésre juttatása még nem jelent xenofóbiát.

Napjaink úgynevezett haladó szellemű emberei azt akarják beoltani a köztudatba, hogy bárki, aki ellenzi az egyneműek házasságát, homofób vagy középkori nézeteket vall - még akkor is, ha érvekkel támasztja alá nézőpontját, és nem sérteget senkit - jelentette ki Sergiu Aştelean.

AGERPRES/(RO - szerző: Dorina MATIŞ, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!