ERDON Országos hírek

2016.10.17. 16:46

WWF Románia: ésszerű hibahatárt!

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Románia nevű szervezet szerint visszaélés elkobozni a járművet és a teljes famennyiséget abban az esetben, ha egyszázalékos eltérést állapítanak meg a farakományt szállító teherautón levő és a kísérőpapírokon feltüntetett mennyiség között.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Románia nevű szervezet szerint visszaélés elkobozni a járművet és a teljes famennyiséget abban az esetben, ha egyszázalékos eltérést állapítanak meg a farakományt szállító teherautón levő és a kísérőpapírokon feltüntetett mennyiség között.

Egy halkonzerven is feltüntetnek egy bizonyos hibahatárt a címkén megjelölt mennyiséghez képest. Vajon nem kellene-e az erdőn, emelőkkel a kamionokra felrakott famennyiség esetében is egy ésszerű hibahatárt hagyni? A méréseket az erdőn végzik, nehéz körülmények között, olyan eszközökkel, amelyek a világon sehol nem adják kétszer pontosan ugyanazt az eredményt - mutat rá a WWF Románia közleménye.

A szervezet visszaélésnek tartja azt az előírást is, miszerint 2.000-től 5.000 lejig terjedő bírsággal sújtható az a személy, aki a tulajdonos írásbeli engedélye nélkül olyan járművel közlekedik a köztulajdonú erdőben, amely nem kimondottan ezt a célt szolgálja, ez ugyanis korlátozni fogja a helyi lakosok és a szakemberek mozgását az állami erdőkben .

Ugyancsak visszaélésként könyvelik el azt, hogy 4.000 és 8.000 lej közötti bírság róható ki az olvashatatlan vagy helytelen fabélyegzésért, mert így "jóhiszemű erdészek válhatnak tökéletes bűnözőkké - véli a szervezet.

A WWF Románia, az Environmental Investigation Agency és a Greenpeace Románia nemrég közös levelet küldött Dacian Cioloş miniszterelnöknek, amelyben kifejtik a törvénytelen fairtás visszaszorításával kapcsolatos elképzeléseiket.

A múlt héten több erdészeti szervezet bejelentette, hogy október 20-ától leállítják az erdészeti tevékenységet, ha életbe lép a kormány - általuk eltúlzottnak tartott és homályos meghatározásokat tartalmazó - rendelete, amely módosítja az erdészeti kihágásokat szabályozó törvényt.

A szervezetek hangsúlyozzák, a tűzifa köbméterenkénti ára néhol már elérte az 500 lejt, és szerintük a kormányhatározat tovább súlyosbítja a tűzifaválságot.

Egy tanulmány szerint a fakitermelés a nemzeti össztermék 3,5 százalékát teszi ki, 1,7 milliárd euróval járul hozzá a költségvetéshez, 128 ezer embert foglakoztat közvetlen módon, és további 186 ezret a kapcsolódó tevékenységek által.

Az Országos Erdőleltár szerint Románia 6,9 millió hektáros erdőterületének 51 százaléka magánkézben van. Mintegy 830 ezer erdőtulajdonost regisztráltak, a közel négymillió földtulajdonoshoz képest.

A legnagyobb mennyiségű fát a bútoriparban használják fel, amely 2014-ben 2,2 milliárd eurós forgalmat bonyolított le, ebből 1,88 milliárdot az export tett ki, ez csaknem 2,5-szer nagyobb, mint 2004-ben volt.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Romániában 3,5 millió lakásban fűtenek fával, ez évi 19,5 millió tonna faanyagot jelent.

AGERPRES/(RO - szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Oana TILICĂ; HU - szerkesztő ERDÉLY András).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!