ERDON Országos hírek

2016.10.24. 12:09

Újratemetik a sztálingrádi csata román hőseinek földi maradványait az oroszországi Roszoskán

Ünnepi ceremónia keretében temetik újra kedden az oroszországi Roszoskán a második világháborúban Sztálingrádnál (ma Volgográd) elesett 594 román katona földi maradványait.

Ünnepi ceremónia keretében temetik újra kedden az oroszországi Roszoskán a második világháborúban Sztálingrádnál (ma Volgográd) elesett 594 román katona földi maradványait.

A szertartást a román hadsereg egy papja celebrálja, a védelmi tárcát pedig Otilia Sava, a parlamenttel való kapcsolattartással és tájékoztatással megbízott államtitkár vezette küldöttség képviseli majd. Az ünnepségre a román hadsereg napja keretében kerül sor, jelen lesznek a külügyminisztérium képviselői, valamint orosz állami hivatalosságok és Moszkvába delegált, külföldi katonai attasék is, tájékoztat a védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a Hősök Kultuszát Ápoló Országos Hivatal 2014-ben kezdeményezte, hogy az elesett román katonák földi maradványait egyetlen nyughelyre temessék. A román hősök roszoskai temetőjét 2015-ben avatták fel. A temető 6.000 négyzetméteren terül el, latin kereszt alakban, ami a kereszténység, a győzelem és a megváltás szimbóluma, teszi hozzá a közlemény.

Tavaly Volgográd mellett 72 román katona holtteste talált új nyughelyet a felavatott román temetőben. Idén Gromki mellett további 594 hősi halottat exhumáltak, őket kedden temetik a román katonai temetőbe. További, feltételezhetően több ezer elesett katona földi maradványai várnak exhumálásra a környező temetőkben és tömegsírokban, hogy a közös román temetőbe helyezzék őket örök nyugalomra.

AGERPRES/(RO - szerző: Cristina TATU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!