ERDON Országos hírek

2016.10.12. 14:24

Megtérítik a bérlet árát

A diákok utazási bérleteinek árát teljes egészében megtérítik, döntött a kormány szerda ülésén. A cél: csökkenteni az iskolaelhagyások számát.

A diákok utazási bérleteinek árát teljes egészében megtérítik, döntött a kormány szerda ülésén. A cél: csökkenteni az iskolaelhagyások számát.

Az ingázó diákok utazásához szükséges bérletek árát az otthon és az iskola közti legtöbb 50 kilométeres távolságig teljes egészében megtérítik, döntött a kormány szerdai ülésén. A sürgősségi kormányrendeletet, annak nyomán hozták, hogy a 2015/2016-os tanévben 125.000 diák ingázott naponta országos szinten, hogy eljuthasson a tanórákra. A szállítást végző szolgáltató állítja ki a diákoknak a bérletet, melynek árát a helyhatóságtól kapja meg. Megemlítendő, hogy 2013-tól maximálták az ingázás költségeire fordítható pénzt, így sok esetben előfordult, hogy a támogatás és a bérlet értéke közötti összeg olyan nagy volt, hogy főleg a gyengébben fejlett országrészekben ezt nem tudták a családok felvállalni. Ez számtalan esetben iskolaelhagyáshoz vezetett. Országos átlagban egy ingázó diák 18 kilométer kell utazzon az iskoláig, ez 150 lejes havi bérletet jelent. Pillanatnyilag ebből az összegből 56 lejt kap meg támogatásként, tehát közel 100 lejt kell még mellé tenni.

Kormánydöntés szabályoz

A kormányhatározatot azzal indokolta meg, hogy Románia a harmadik ország az EU-ban az idő előtti iskolaelhagyások tekintetében, illetve, hogy a középfokú oktatásban részt vevőknél ötből egy biztosan ingázik, a 15-19 éves korosztály több mint fele vidéki környezetben él, miközben a líceumok és szakiskolák nagyrésze városokban van. A határozat arról is rendelkezik, hogy a szállítás árát kormánydöntés fogja szabályozni, illetve időnként aktualizálni. A pillanatnyilag érvényben lévő szerződéseket csak a szülők tudtával és beleegyezésével lehet módosítani. Jelenleg olyannyira különböző tarifákat alkalmaznak a szolgáltatók, hogy a legkisebb és a legnagyobb között akár 13-szoros eltérés is lehet. Például 10 kilométeres távot alapul véve létezik 29, de 228 lejes ár is, a támogatás erre 40 lej, 30 kilométerre számolva a minimális bérlet 43, a maximális 360 lejes, a támogatás 80 lej.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!