ERDON Országos hírek

2016.10.11. 12:46

A szlovák államfő szerint a menekültkvóta szerencsétlen megoldási kísérlet volt

A hivatalos romániai látogatáson tartózkodó Andrej Kiska szlovák államfő hétfőn úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió menekültkvótára vonatkozó javaslata szerencsétlen megoldási kísérlet volt, és mára halott politikai témának tekinti.

A hivatalos romániai látogatáson tartózkodó Andrej Kiska szlovák államfő hétfőn úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió menekültkvótára vonatkozó javaslata szerencsétlen megoldási kísérlet volt, és mára halott politikai témának tekinti.

A migránskvóta szerencsétlen javaslat volt, és én személyesen halott politikai témának tekintem - jelentette ki a szlovák államfő a Cotroceni-palotában, a Klaus Iohannis államelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten.

Kiska szerint ugyanakkor a "sikeres országoknak" morális kötelezettségeik vannak, és szolidárisaknak kell lenniük menekültügyben.

Államelnökként meggyőződésem, hogy ahogyan a sikeres embereknek erkölcsi kötelességük segíteni a bajba jutottakon, úgy minden országnak igyekeznie kell kivenni a részét azoknak a megsegítéséből, akik a halál elől menkülnek. A másik fontos dolog a szolidaritás. Románia és Szlovákia is szomszédos Ukrajnával. Könnyű elképzelni, hogy ha egy ukrajnai menekültválság esetén több száz ezer menekült érkezne Szlovákiába, mi is azt kérnénk a többi államtól, hogy legyenek szolidárisak velünk és segítsenek. Most nekünk is kötelességünk segíteni - hangoztatta a szlovák elnök.

Klaus Iohannis arról beszélt, Románia is aktívan részt vállal a menekültválság megoldásának keresésében, ezt azonban csak a probléma forrásának felszámolásával látja kivitelezhetőnek.

Szíriában kell békét teremteni, Afrika fejlődésére kell támogatást biztosítani. Ezen kívül meg kell erősíteni Európa határait és ebben Románia pozitív szerepet játszik. Mi bebizonyítottuk, hogy meg tudjuk védeni az unió határát, tudjuk, mi a teendő, ha átlépik azt az illegális bevándorlók. Azt gondolom, hogy közös megoldásokat kell találnunk, amelyek nem elválasztanak, hanem közelebb hoznak egymáshoz. A migránstéma egyelőre megosztja Európát, és ezért nem is találtak semmiféle megoldást. Más hozzáállás kell, jobb, közös és hatékony - vélekedett a román államfő.

A Szlovák Köztársaság elnöke hétfőn és kedden tartózkodik hivatalos látogatáson Romániában.

AGERPRES/(RO - szerző: Doroteea PURCĂREA, szerkesztő: Florin MARIN; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!