ERDON Országos hírek

2016.09.20. 13:07

Felzárkóztatási segély

A szenátus a napokban jóváhagyott egy törvénytervezetet, mely kiegészítené a szociális segélyt, a szegénység és a társadalmi kirekesztettség megelőzése, megszüntetése céljából, azonban a döntő szó a képviselőházé.

A szenátus a napokban jóváhagyott egy törvénytervezetet, mely kiegészítené a szociális segélyt, a szegénység és a társadalmi kirekesztettség megelőzése, megszüntetése céljából, azonban a döntő szó a képviselőházé.

A 105 igennel és három tartózkodással megszavazott tervezet szerint azok a személyek (családok, vagy egyedülállók) akik korlátozott képességekkel rendelkeznek a felzárkózás tekintetében, úgynevezett minimális felzárkóztatási jövedelemben részesülnének, mely egy felzárkóztatási segélyből, a gyermekes családoknak járó segélyből és a lakhatási kiegészítésből áll majd, de szükség esetén további szociális támogatásokat is kaphatnak.

E szerint a felzárkóztatási segély azoknak a személyeknek, illetve családoknak jár, ahol az egy főre eső jövedelem nem lépi túl a 260 lejt, de egyedülálló, hatvan éves, vagy idősebb személy esetén a határérték 300 lej. Azt a különböztet fizetik ki, mely a fenti összegek eléréséhez szükséges. Mindegyik gyerek után további 107 lej jár és családonként maximum 428, egyszülős családok esetén pedig mindegyik gyerek után 120 lej és maximum 480 lej.

Azon családok esetében, ahol az egy főre eső jövedelem 260 és 600 lej közötti, a segély mindegyik gyerek után 85 lej és maximum 340 lej, egyszülős családok esetén pedig mindegyik gyerek után 100 lej jár és maximum 400 lej.

A lakhatási kiegészítés differenciáltan jár majd, a fűtés módjától függően, azoknak a családoknak, amelyek jövedelme hatszáz lej alatti.

Abból a célból, hogy a segélyben részesülők munkába állását támogassák, amennyiben legálisan munkát vállalnak, a fizetésük felét nem kell beszámolják a család nettó jövedelmébe, azonban az ötven százalék nem lépheti túl a négyszáz lejt.

Egyúttal a hajléktalanoknak csak addig jár majd a segély, ameddig az önkormányzatok szociális ügyosztályának nyilvántartásában szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!