ERDON Országos hírek

2016.08.15. 18:08

Szombaton eltemették Anna királynét

Mintegy tízezren vettek részt szombaton Curtea de Argeşen a 92 éves korában elhunyt Anna királyné, I. Mihály volt román király feleségének gyászszertartásán.

Mintegy tízezren vettek részt szombaton Curtea de Argeşen a 92 éves korában elhunyt Anna királyné, I. Mihály volt román király feleségének gyászszertartásán.

A súlyosan beteg volt király nem tudta utolsó útjára kísérni feleségét. Bourbon Anna pármai hercegnő, a "Napkirály", XIV. Lajos leszármazottja 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután a román uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról, és száműzetésbe kényszerítették. Anna hercegnőt tehát nem koronázták meg, de a királyi ház iránt 1990 után növekvő megbecsülés részeként uralkodóként tisztelték. Augusztus 1-jén hunyt el a svájci Morges kórházában. A temetés napját nemzeti gyásznappá nyilvánították, a nemzeti zászlókat félárbócra eresztették, de a címzetes királyné nem részesült állami temetésben.

Akik ott voltak

A búcsúztatás a bukaresti királyi palotában ortodox szertartással kezdődött, majd a koporsót kivitték a palota előtti térre, ahol Anna királynét - vallása szerint - katolikus szertartással is elbúcsúztatták. Ezt követően Anna földi maradványait a gyászmenet Curtea de Argeşre, a román uralkodók hagyományos nyughelyére kísérte. A szertartáson ott volt Anna legidősebb lánya, Margareta hercegnő trónörökös és férje, Radu herceg, továbbá Dacian Cioloş miniszterelnök, Daniel pátriárka, valamint Románia és Moldova állami intézményeinek képviselői. I. Mihály volt román király, akit svájci rezidenciáján leukémiával kezelnek, azért nem ment el a temetésre, mert orvosai szerint nem tudná elviselni az utazással és a gyászszertartással járó fizikai és lelki megpróbáltatásokat. A királyi pár 2000-ben Bukarestben telepedett le, de rendszeresen visszajártak száműzetésük helyére, Svájcba, ahol 1956 óta éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!