ERDON Országos hírek

2016.07.31. 12:29

Bárki fizethet nyugdíjbiztosítást

A társadalombiztosítás előnyeire hívja fel a figyelmet közleményében a Bihar megyei Nyugdíjpénztár. A minimális összeg 247 lej.

A társadalombiztosítás előnyeire hívja fel a figyelmet közleményében a Bihar megyei Nyugdíjpénztár. A minimális összeg 247 lej.

Az állami nyugdíjbiztosítási rendszerben bárki megkötheti a társadalombiztosítási szerződést – például az a személy, akinek még nincs meg a nyugdíjaztatáshoz szükséges régisége, jelenleg nincs alkalmazásban, s szeretné kiegészíteni a nyugdíjaztatáshoz szükséges régiségét, vagy az, akik külföldön dolgozik, de hazai lakhellyel rendelkezik, netán olyan országban van a lakhelye, mellyel Románia erre vonatkozó kétoldali szerződést kötött. Bárkinek, aki jelenleg nincs alkalmazásban, de szeretné a folyamatos régiséget biztosítani addig is, amíg munkába áll, vagy egyáltalán, állami nyugdíjban szeretne részesülni, lehetősége van társadalombiztosítási szerződést kötni.

A szerződés a szóban forgó személy, vagy a gyámja, esetleg az általa felhatalmazott  személy és a területi nyugdíjpénztár között köttetik meg. A minimális hozzájárulás havi 247 lej, ugyanis ennyi nyugdíjbiztosítást fizet a munkáltató is a minimálbérrel alkalmazottak után. Az állami nyugdíj mellett ezáltal kedvezményes gyógyüdülő jegyekhez is joga lesz majd a biztosítottnak, továbbá elhalálozás esetén a hozzátartozók temetkezési segélyt kapnak.

A szükséges dokumentumok: az illető személyazonossági okirata, hitelesített másolata, illetve ha nem személyesen vele köttetik meg a szerződés, akkor a hitelesített felhatalmazás és az őt képviselő személy személyazonossági okirata.

Fizetni a nyugdíjpénztárnál, banki átutalással vagy postai utalvánnyal lehet. A szerződés felbontása esetén a kifizetett összeget nem szolgáltatják vissza. A kifizetési periódust beszámítják majd a nyugdíj megállapításakor.

További információkkal a 0259/430.728 telefonszámon (115, vagy 156. sz. mellék) szolgálnak, e-mailen, a mail@cjpensiibihor.ro címen, vagy személyesen, a Dunărea u. 6. sz. alatt, a biztosítottak nyilvántartásának részlegén, hétfőtől csütörtökig 8 és 16.30, pénteken pedig 8 és 14 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!