ERDON Országos hírek

2016.03.21. 14:50

Főtt étel – kormányzati programban

Lehet, hogy tényleg nem eszik olyan forrón a kását. Meleg ételre cserélnék ugyanis az iskolai tej-kifli programot, de ezt nem csak most ígérik határozottan, hanem már egy éve, és régebben is ígérték.

Lehet, hogy tényleg nem eszik olyan forrón a kását. Meleg ételre cserélnék ugyanis az iskolai tej-kifli programot, de ezt nem csak most ígérik határozottan, hanem már egy éve, és régebben is ígérték.

Megint téma, hogy leállítsák az iskolai tej-kifli programot, és helyette meleg ételt biztosítsanak. Ezúttal ezt Adrian Curaj, az oktatási tárca vezetője vetette fel. Mint mondta, az egyetem előtti oktatásban tanulók kapnának főtt ételt – erre azonban most keresnek lehetőségeket. A helyzet azonban az, hogy – bár a miniszter szerint nemsokára bejelentik majd a konkrétumokat – már máskor, mások is kerestek ilyen lehetőségeket, az egész mégis megoldatlan.

Bukdácsol

Amióta megvan, azóta a gondok is megvannak az Adrian Năstase miniszterelnöksége idején bevezetett tej-kifli programmal. Kezdetben a tejtermékek és a kifli minőségével volt gond, aztán különböző megyékből érkeztek hírek arról, hogy egyes cégeket hoz gyanús előnybe az egész. Ugyanis a megyékben külön-külön beszállítókat választottak ki, és e cégek kiválogatása nem mindenhol ment tisztességesen. Közben 2010-ben kibővítették tej-kifli-alma programmá – onnantól sokszor az alma minőségével is gond volt. 2012-ben merült fel először hivatalosan, hogy inkább egy meleg ételt adjanak a gyerekeknek – vagy mindenütt, vagy azokban a régiókban, ahol ezt helyben meg tudják oldani. A kormány akkor elvetette ezt, arra hivatkozva, hogy EU-támogatás is van a tej-kifli programban, ezért az nem módosítható – de már akkor felmerült, hogy ez nem igaz, mert csak hazai forrásokból megy az egész. A teljes program megszüntetése is többször felmerült. Daniel Funeriu akkori szakminiszter 2011-ben tudatta, hogy az egész leginkább pazarlás, és le kell állítani, aztán 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő is nyilatkozott hasonlót – bár ez utóbbiról kiderült, hogy ebben az időben már épp azt próbálták valójában intézni, hogy a programot a főtt étel biztosítása váltsa. 2014-ben pedig az volt a témával kapcsolatos hír, hogy a szenátus júniusban hallgatólagosan elfogadta azt a törvénykezdeményezést, miszerint a napi tej-kifli helyett főtt ételt kapjanak a diákok – aztán ez a képviselőházhoz került, és azóta csend van róla. Az akkori tervezet a helyi önkormányzatokra bízza, hogy mennyiből oldják meg ezt, de törvényesen az összegnek 1,04 lej/gyerek/étkezés fölöttinek kell lennie. A módosítást kezdeményező honatyák szerint sem az óvodások, sem az iskolások nagy részének nem segítség a tej, a kifli és az alma, a minőségi kifogásokon túl sem igazán eszik meg, míg a napi főtt étel esetében biztosabb lenne a „bevitele”, és egészségesebb is. Ugyanakkor, hogy mindez hogyan oldaná meg az egyes helyi cégek esetenként átláthatatlan előnybe hozását, arról az új tervezet kapcsán nem beszélnek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!