ERDON Országos hírek

2016.02.11. 13:38

Továbbra is sok a hamis hívás

Az 112 sürgősségi szám napját ünneplik ma, azaz február 11-én Európa-szerte, különféle rendezvényekkel, tájékoztató akciókkal. A hívások mintegy kétharmada hamis, derül ki a kimutatásokból.

Az 112 sürgősségi szám napját ünneplik ma, azaz február 11-én Európa-szerte, különféle rendezvényekkel, tájékoztató akciókkal. A hívások mintegy kétharmada hamis, derül ki a kimutatásokból.

Ezúttal az egyetemisták tájékoztatására helyezték a hangsúlyt, főleg azokéra, akik az Erasmus diákcsere programban vesznek részt – az utazó fiataloknak ugyanis különösen fontos tudniuk, hogyan folyamodhatnak segítségért, áll a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) honlapunkhoz továbbított közleményében. Gary Machado, az Európai Sürgősségi Szám Egyesületének (EENA) igazgatója szerint az 112 számmal kapcsolatos hiányos információk sebezhetőkké teszi az embereket, különösen az utazó fiatalokat. Világos és átfogó információkkal kell ellátni őket, nem csak ma, hanem folyamatosan, fejtette ki.

Hívások

Romániában a STS az Országos Rektori Tanáccsal közösen tájékoztató rendezvényeket szervezett több egyetemen, s ott, ahol Erasmus projekteket is lebonyolítanak, tájékoztatási pontokat létesítettek. A STS adatai szerint a sürgősségi számot Romániában tavaly több mint 15 milliószor hívták, azonban csak a hívások kevesebb mint 40 százaléka volt valós, a többi nem. A valós veszélyről értesítő hívások többségét a mentőszolgálathoz irányították, ezeket követik szám szerint a rendőrséghez, a tűzoltókhoz és a gyorsmentőkhöz (SMURD), továbbá a csendőrökhöz irányított hívások. A legtöbb hamis hívás Kovászna, Călăraşi és Maros megyékből érkezett. Több mint 13 ezer személyt büntettek meg, amiért megalapozatlanul hívta az 112-es számot.

A leggyorsabban

Az Európai Bizottság adatai szerint Romániában válaszolnak leghamarabb az 112 hívásra és itt is azonosítják a legpontosabban a hívók hollétét: az átlagos válaszidő 3,68 másodperc és a hívások 94,63 százalékáról hangfelvétel is készül. Egyúttal Románia azon kevés uniós országok egyike, ahol az 112 egyedüli sürgősségi számként működik. Romániában 2005-ben vezették be, s 2008 óta ez az egyedüli szám, mely bármilyen fix vagy mobil telefonról ingyenesen hívható az unió minden tagországában. Tavaly október óta SMS-en keresztül is értesíthetőek az integrált szolgálatok, az üzeneteket az 113 számra lehet küldeni, de ezt megelőzően az érintett hallás, vagy beszédsérült személynek fel kell iratkoznia az 112 adatbázisába. Hamis sms-ek küldéséért 500 és 1000 lej közötti bírságot szabhatnak ki. Mostanáig 2200 sérült személy regisztráltatta magát, s 26 üzenetet küldtek az 113 számra. Mindezzel kapcsolatban további információk a www.112.ro honlapon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!