ERDON Országos hírek

2016.02.25. 08:56

Innen is visszahívnak csokoládét

Naponta tízmillió készül abból a csokoládéból, csak egyetlen üzemben, amelynek visszarendeléséről döntöttek a gyártók, miután az egyikben műanyagdarabkát talált az egyik vásárló.

Naponta tízmillió készül abból a csokoládéból, csak egyetlen üzemben, amelynek visszarendeléséről döntöttek a gyártók, miután az egyikben műanyagdarabkát talált az egyik vásárló.

Romániából eddig egyetlen fogyasztói reklamációt kapott a Mars csokik gyártója a mostani gondokkal kapcsolatban – állítja a Mars România. Ezzel együtt az itteni piacra is vonatkozik az a döntés, amellyel visszahívnak egyes termékeket. A Mars Incorporated élelmiszeripari vállalat előzőleg tudatta: a termékekben talált műanyag-szennyeződés miatt vált indokolttá 55 országban a visszahívás – köztük Romániában és Magyarországon is. Az intézkedést azután jelentették be, hogy Németországban egy termékben műanyagdarabkát talált egy fogyasztó. Az adott csokit január 8-án vette, majd miután a nem megfelelő minőség miatt a gyártónál reklamált, azok belső vizsgáltat során azonosították, melyik gyárukban készült az adott termék.

Az érintettek

A visszahívás a 8 grammos Snickers, Mars és Milky Way csokoládékat, a 4x50 grammos csomagolásban árusított Snickers és Mars csokikat, valamint a 220 és 400 grammos Celebrations csomagokat érinti. A gyártó szerint az összes többi csokoládéjuk biztonsággal fogyasztható. A bevonás a 2016. június 19-től 2017. január 8-ig terjedő szavatossági idővel jelölt termékekre vonatkozik.

A Mars jellemzően a hollandiai Veghelben lévő üzemében gyártja a szóban forgó termékeket, bár más telephelyeken is előállítanak ilyet. (Más értesülések szerint a németországi Viersenben is van gyáruk, és ott készülhetett az adott szelet is – ezt azonban a források többsége cáfolta.) Naponta tízmillió darabot gyártanak belőle, csak a nevezett hollandiai üzemben. A visszahívás csak a holland gyárban készült termékeket érinti. A cég közleménye szerint valamivel többet, mint a félévnyi termelésnek megfelelő mennyiséget hívtak vissza, és azért, mert nem tudni, mennyiben lehetnek műanyagdarabkák. Romániára tehát a fent jelzett termékek visszavonása érvényes, ugyanakkor például Magyarországon ezek mellett a Mini Mix fantázianevűt is bevonták.

Más piacokról is

Eline Bijveld, az egyik hollandiai megbízottjuk azt nyilatkozta, a mostani intézkedéseik főleg európai országokra vonatkoznak, de ezek mellett például Sri Lanka és Vietnam piacáról is bevonnak termékeket. Az illetékes azt is elárulta, hogy „egy piros színű műanyagdarabról van szó”, és hozzátette: „mivel nem tudjuk biztosan kizárni, hogy más termékekbe is kerülhetett belőle, behatároltuk azok körét, és inkább az egész bevonásáról határoztunk”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!