ERDON Országos hírek

2015.12.07. 15:12

Telefonon visszakozott a kormány

Az egyházak finanszírozásával kapcsolatban Dacian Cioloş miniszterelnök alig másfél nap alatt változtatta meg az álláspontját.

Az egyházak finanszírozásával kapcsolatban Dacian Cioloş miniszterelnök alig másfél nap alatt változtatta meg az álláspontját.

A pénteki költségvetés-tervezetben még megvonta az ortodox egyház templomépítéseire szánt állami támogatást, ezzel szemben nemsokára már újra a papoknak állt a zászló. A kormány közleménye szerint Dacian Cioloş miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Daniel ortodox pátriárkával, akit biztosított arról, hogy a kormány továbbra is támogatja a felekezetek fontosabb befektetéseit, és a „pénzügyi lehetőségek függvényében” továbbra is biztosítani fogja a forrásokat „a fontos beruházási projektekhez” és a már épülőfélben lévő templomok befejezéséhez. Az ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu reményét fejezte ki, hogy a költségvetési tervezeten módosítani fog a parlament. Daniel Ortodox pátriárka szombaton még úgy nyilatkozott, hogy az egyház kész a papok állami fizetéséről is lemondani és adót is fizetni a bevételei után, ha az állam cserében visszaadja az egyháztól elkobzott javakat. Daniel pátriárka egészen Alexandru Ioan Cuzáig ment vissza, aki 1863-ban államosította az egyházi vagyon nagy részét, ezért az egyházak állami támogatását nem adományként kellene felfogni, hanem az egyház társadalmi szerepvállalásának az elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!