ERDON Országos hírek

2015.10.06. 14:16

A Liza, a rókatündér volt a 15. Filmtettfeszt legnépszerűbb filmje

Közel 6700 néző látogatott el idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle vetítéseire, a legtöbben, 920-an a Liza, a rókatündér című vígjátékra voltak kíváncsiak. Ujj-Mészáros Károly filmjét 8 helyszínen vetítették.

Közel 6700 néző látogatott el idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle vetítéseire, a legtöbben, 920-an a Liza, a rókatündér című vígjátékra voltak kíváncsiak. Ujj-Mészáros Károly filmjét 8 helyszínen vetítették.

A 12 erdélyi városban, összesen 18 helyszínen megrendezett magyar filmfesztivál nézőinek több mint fele Kolozsváron ment moziba. A 3637-as kolozsvári nézőszám 200-zal több, mint tavaly. A legjelentősebben Kovásznán nőtt a nézőszám: megötszöröződött a tavalyihoz képest.

A szeptember 30. és október 4. között zajlott rendezvénysorozaton 8 közönségtalálkozóra, 1 retrospektív vetítésre, 14 gyerekvetítésre, 2 gyerekeknek szóló filmes műhelyre, 2 szakmai rendezvényre, 1 filmtörténeti témájú sétára került sor. A program 9 nagyjátékfilmet, 6 dokumentumfilmet, 2 egészestés rajzfilmet, 1 ifjúsági filmet, valamint összesen több mint 50 rövidfilmet foglalt magába.

A fesztivál legnagyobb idei újdonsága a Filmgalopp nevű, erdélyi magyar fikciós filmverseny volt: 9 kisjátékfilm és 2 animációs alkotás került a 3 órás versenyprogramba.

A tegnap esti záróünnepségen átadták a Filmgalopp díját: Visky Ábel Romanian Sunrise című kisjátékfilmje, valamint a Bertóti Attila rendezte Mese megosztva kapta az NMHH Médiatanácsa által felajánlott, összesen 1 millió forintos díjat. A Médiatanács szintén 1 millió forintot mellékelt a fesztivál életműdíjához, a Sárga Csikó Díjhoz, amelyet Balogh Zsolt rendező, egyetemi oktató vett át. A trófeát a bukaresti Balassi Intézet támogatta. A nézők szavazatai alapján a három közönségkedvenc a Romanian Sunrise, a Mese és a Bán Attila rendezte, A Paradicsom című kisjátékfilm volt - a Nobila Casa által felajánlott közönségdíjat végül a rendező hiányában a Romanian Sunrise operatőre, Kürti István vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!