ERDON Országos hírek

2015.08.17. 12:59

Továbbra sem kötelező a kártya

Bihar - Közvetlenül a biztosítási pénztár megyei elnökénél tehetnek panaszt azok, akiknek a háziorvosa nem hajlandó felírni a receptet a biztosítási kártya híján. Többen is jeleztek már hasonlót.

Bihar - Közvetlenül a biztosítási pénztár megyei elnökénél tehetnek panaszt azok, akiknek a háziorvosa nem hajlandó felírni a receptet a biztosítási kártya híján. Többen is jeleztek már hasonlót.

Bár a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár közzétette az országos pénztár közleményét, miszerint a háziorvosok, laboratóriumok augusztustól is ugyanúgy nyújtják az egészségügyi szolgáltatásokat, mint eddig, azaz mind a biztosítási kártyával, mind a nélkül, több olvasónk is jelezte, hogy a háziorvos például kizárólag kártyával hajlandó felírni a receptet. „Már érkezett hozzánk ilyen panasz, igazából nem tudom, mi lehet az oka. Ezekben az esetekben kérdőre vonjuk a szóban forgó orvost és ennek nyomán rendszerint jobb belátásra tér” - válaszolt kérdésünkre dr. Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei pénztár elnök-igazgatója.

Kötelesek

Mint hozzátette, a pénztárral kötött szerződés kiegészítő okirata alapján minden egészségügyi szolgáltató köteles ellátni a biztosítottat, függetlenül attól, hogy utóbbi felmutatja-e a kártyát, vagy sem. Azok a betegek pedig, akik ennek az ellenkezőjét tapasztalják, közvetlenül hozzá fordulhatnak, nem csak a keddi audiencián, hanem akármelyik napon, amikor a pénztár nyitva van. Arról, hogy pontosan meddig tart ez az időszak, melynek folyamán párhuzamosan működik a kártya-, illetve a kártya nélküli rendszer, egyelőre nem kaptak információkat az országos pénztártól.

Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke kihangsúlyozta: hibás az az állítás, miszerint a kártya bevezetését elhalasztották, a rendszer május óta működik, azonban azoknak, akik nem kapták meg, lehetőségük van részesülni kompenzált egészségügyi szolgáltatásokban a kártya nélkül is. Hamarosan pár kivétellel kizárólag a kártya alapján részesülhetnek a biztosítottak a kompenzált egészségügyi szolgáltatásokban. Kivételt képeznek a továbbiakban is többek között azok, akiknek a kártyáját még nem nyomtatták ki. Azok, akiknek a kártyáját kinyomtatták, de még nem kapták kézhez, mihamarabb forduljanak a helyi egészségbiztosítási pénztárhoz, hogy átvegyék, tette hozzá.

Nem biztosíték

Ciurchea egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgáltatók 72 órán belül kötelesek betáplálni a rendszerbe azokat a szolgáltatásokat, melyekben off-line módon nyújtottak a pácienseknek, például a kompenzált recepteket. Viszont a szolgáltatások betáplálása még nem biztosíték arra, hogy a pénztár kifizeti azok ellenértékét, tette hozzá. Ez a havi jelentések érvényesítése alapján történik. A pénztár nem téríti meg azoknak a szolgáltatásoknak az árát, melyeket nem az előírásoknak megfelelően nyújtottak, tette hozzá.

A Mediafax hírügynökség információi szerint az utóbbi hónapok során országos szinten a biztosítottak jóval több egészségügyi szolgáltatást igényeltek, mint korábban. A Bihar megyei pénztár vezetője nem tud róla, hogy nálunk is ez lenne a helyzet. Viszont, mint mondta, jelentősen nőtt azoknak a száma, akik arról érdeklődnek: milyen körülmények között részesülhetnek egészségügyi biztosításban azok, akik nincsenek alkalmazásban, de a házastársuk dolgozik.

Teendők

Amennyiben a házastárs alkalmazott, a biztosítással nem rendelkezőnek annál a cégnél kell jelentkeznie nyilvántartásba vétel végett, ahol a férj/feleség dolgozik, ha pedig mondjuk engedéllyel rendelkező magánszemély, akkor a házastársnak az egészségbiztosítónál kell jelentkeznie a személyazonossági okirattal és a házassági bizonylattal – mondta a pénztár megyei elnöke. Ha megteszi a szükséges lépéseket, biztosítottnak fog számítani az a fél is, aki nem dolgozik.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!