ERDON Országos hírek

2015.08.20. 15:15

A tanügyiek is béremelést akarnak

Az egyik tanügyi szakszervezet (FSLI) tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba, ha a közoktatásban nem lesznek az egészségügyi szféráéhoz hasonló arányú béremelések.

Az egyik tanügyi szakszervezet (FSLI) tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba, ha a közoktatásban nem lesznek az egészségügyi szféráéhoz hasonló arányú béremelések.

 

Bérkövetelési hullámot indított el az egészségügyis béremelés híre. Victor Ponta miniszterelnök azonban leszögezte, egyelőre csak az egészségügyi alkalmazottak fizetésének növelésére van fedezet a költségvetésben. Ponta kedden jelentette be: októbertől 25 százalékkal, 2016-ban és 2017-ben pedig újabb 25–25 százalékkal emelik az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét. A bejelentést követően a tanügyi szakszervezetek az orvosokéval azonos béremelést kértek a tanárok számára is, a rendőrök szakszervezete pedig 70 százalékos béremelési igényt jelentett be. Ezekre reagálva Ponta arra emlékeztetett, hogy a pedagógusbérek 2014-es béremelése ellen az orvosok nem tiltakoztak. Rámutatott: most az egészségügyi alkalmazottakon van a sor, a többi közalkalmazottat pedig türelemre intette.

„Igazságtalan”

Szerdán az egyik tanügyi szakszervezet (FSLI) tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba, ha a közoktatásban nem lesznek az egészségügyi szféráéhoz hasonló arányú béremelések. Simion Hăncescu, a FSLI vezetője emlékeztetett arra, hogy Ponta a tavalyi elnökválasztási kampányban arról írt alá megállapodást a tanügyi szakszervezetekkel, hogy 2017-ig 34 százalékkal emelik az oktatásban dolgozók bérét. „Ez a bérfejlesztés igazságtalanul alacsony ahhoz képest, hogy az egészségügyben meg akarják duplázni a béreket 2017-ig” – mutatott rá a szakszervezeti vezető. Egy másik szakszervezeti vezető szerint az egyoldalú egészségügyi béremelés bejelentése aláássa azokat a tárgyalásokat, amelyeket a közalkalmazotti béreket szabályozó új kerettörvényről folytattak az érdekképviseletek a kormánnyal. Egy kezdő kórházi orvos bruttó fizetése 1400 lej, egy szakorvosé 2500 lej, míg egy sebészé 3900 lej. A közszférában összesen 1,18 millió alkalmazott dolgozik. Kedden Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója ismételten önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt „megfontolatlanul osztogató” politikusokat. Isărescu szerint Romániának nem lesz miből finanszíroznia a drámaian megnövekedő költségvetési kiadásokat olyan körülmények között, amikor a bevételi oldalon jelentős kiesést fog okozni a szintén januártól bevezetendő áfa-csökkentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!