ERDON Országos hírek

2015.06.01. 14:40

Kisebb lett az áfa

Június 1-től 9 százalékra csökkent az áfája az élelmiszereknek. Az érintett termékek részletes listáját az adótörvénykönyv módszertani alkalmazása tartalmazza, amit nemrég frissítettek.

Június 1-től 9 százalékra csökkent az áfája az élelmiszereknek. Az érintett termékek részletes listáját az adótörvénykönyv módszertani alkalmazása tartalmazza, amit nemrég frissítettek.

Az adótörvénykönyvet módosító és kiegészítő 2015/6. számú sürgősségi kormányrendelet április 14-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és június 1-jén lépett hatályba. A dokumentum arról rendelkezik, hogy az áfa 24 százalékról 9 százalékra csökken szinte valamennyi élelmiszer esetében, a redukálást pedig megkülönböztetés nélkül kell alkalmazni, beleértve a nem alkohol tartalmú italokat, illetve a közélelmezési szolgáltatásokat is.

Konkrétabban, a lista a következő javakról és a szolgáltatásokról tesz említést: élelmiszerek, italok- kivéve a humán és állati (!) fogyasztásra szánt szeszes italokat-, élő háziállatok és madarak, élelmiszerek elkészítésénél használt magvak, növények és hozzávalók, valamint olyan áruk, melyeket élelmiszerek kiegészítésére vagy cseréjére használnak. Ugyanakkor a rendelkezés értelmében a 9 százalékra csökkent adót a felsorolt javak esetében az egész gazdasági folyamat során gyakorlatba kell ültetni, a termelés fázisától egészen a végső fogyasztókat célzó eladásig valamennyi beszállító által függetlenül attól, hogy milyen minőségükben vannak ezek jelen a gazdasági életben, vagyis termelők vagy kereskedők.

Amúgy több váradi bevásárlóközpont már az elmúlt hétvégén olyan szórólapokkal csábította a kuncsaftjait, hogy már 9 százalékos áfát alkalmaznak a termékeik esetében, ezért néhány lejjel olcsóbbak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!