ERDON Országos hírek

2015.04.01. 10:38

Újítások a keretszerződésben

Az április 1-től érvénybe lépett egészségügyi keretszerződés egy sor újítást hozott magával.

Az április 1-től érvénybe lépett egészségügyi keretszerződés egy sor újítást hozott magával.

A jelentős módosítások közé tartozik az, hogy a gyerekeket, tanulókat most már kizárólag csak a háziorvosnál lehet beoltatni, ugyanakkor a családorvosoknak sokkal több konzultációt kell végezniük a páciensek otthonában. Ugyancsak a keretszerződés szabályozza azt is, hogy a kórházba beutalt betegeket az egészségügyi intézmények teljes körű ellátásban kell részesítsék abban az értelemben, hogy tilos lesz ezután a beteget elküldeni gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközöket vásárolni, amelyeket aztán úgy számoljanak el, mintha a kórház fizette volna azokat. Persze ahhoz, hogy ennek a kitételnek érvényt lehessen szerezni, arra van szükség, hogy a betegek jelezzék az ilyen jellegű visszaéléseket, nyilatkozta nemrég Vasile Ciurchea az Országos Egészségbiztosító Pénztár igazgatója.

Alapcsomag

Április 1-től a háziorvosok a kabinetjükben adhatják be az injekciókat, és a perfúziókat, ugyanakkor megduplázódott, azaz havi negyvenkettőre emelkedett a páciensek otthoni konzultációjának a száma. A háziorvosoknak a mozgásképtelen, vagy ideiglenesen mozgásképtelen betegek, az egy évesnél fiatalabb gyerekek, illetve a tizennyolc év alatti, fertőző betegségben szenvedő gyerekek otthonába kell kiszálljanak, és ugyancsak otthon kell meglátogassák a gyermekágyas anyákat és azokat a krónikus betegeket is, akik nem tudnak elmenni a háziorvosi rendelőbe. Emellett kettőről négyre emelkedik a biztosítottak évi szakorvosi konzultációja. Ezentúl egy vagy több krónikus betegség esetén minden biztosítottnak negyedévenként négy konzultációt kell biztosítani, de ez nem lehet több havi kettőnél. Az új keretszerződésbe új eljárások és kezelések is bekerültek, például a biopszia, a hasi sérülések műtét utáni kezelése, a császármetszés utáni sebészi beavatkozások, a méhen kívüli terhesség operálása, az orvosi genetikai kezelések.

Oltások, vizitdíj

Az országos oltási kampányok keretében, valamint a veszélyeztetett csoportok beoltásakor az oltást kizárólag a háziorvosok fogják elvégezni. Erre a módosításra azért volt szükség, mert az iskolában történő oltásnak számos hátránya volt: például sok iskolában nincs orvosi rendelő, vannak gyerekek, akik nem járnak iskolába, illetve egy-egy osztályban nem feltétlenül minden gyerek tartozik ugyanabba a korcsoportba. Ugyanakkor az új keretszerződés kimondja, hogy vizitdíjat csak a rehabilitációs kezelések után lehet kérni, a vizitdíj összege 5-10 lej között mozog. Ennek a pénznek a kifizetése alól mentesülnek a tizennyolc év alattiak, a 18-26 év közötti fiatalok, akik iskolába, egyetemre, továbbképzőbe járnak és nincs munkából származó jövedelmük; az olyan betegek, akik az Egészségügyminisztérium által meghatározott egészségügyi programban rögzített egyik betegségben szenvednek, és nincs jövedelmük, valamint a havi 740 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasok.

Országos programok

Április 1-től 29 országos egészségügyi program indul be, melyek közül tizenötöt az Egészségügyminisztérium, tizennégyet pedig az egészségbiztosító finanszíroz és bonyolít le. Az előbbi programjaira 631 millió lej áll a szaktárca rendelkezésére. Ezeknek a programoknak a haszonélvezői lehetnek mind a biztosítottak, mind pedig a nem biztosítottak. Az országos onkológia programkeretében május 1-től működni fog egy külön röntgenkezelés program, míg a szervátültetési program keretében lesz mesterséges megtermékenyítés azoknak a pároknak, amelyek a gyermeknemzés terén egészségügyi nehézségekkel küzdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!