ERDON Országos hírek

2015.04.29. 17:23

Sztrájkolnak a köztisztviselők

Ha valami oknál fogva épp április 30-án akart volna polgári esküvőt tartani, jó eséllyel elfelejtheti. És például halotti bizonyítvány sem nagyon lesz ezen a napon. Ugyanis a köztisztviselők több pénzt és étkezési utalványt akarnak.

Ha valami oknál fogva épp április 30-án akart volna polgári esküvőt tartani, jó eséllyel elfelejtheti. És például halotti bizonyítvány sem nagyon lesz ezen a napon. Ugyanis a köztisztviselők több pénzt és étkezési utalványt akarnak.

 

Elnézést kér a lakosságtól a Közszférabeli Szakszervezetek Szövetsége (FNSA) amiatt, hogy április 30-án sztrájkolni fognak. A FNSA elnöke, Valer Suciu lapunknak is megküldött üzenetében közölte, hogy nem maradt más útjuk, mivel a PSD-kormány „nem törődik a közalkalmazottakkal, akik a polgármesteri hivatalokban és a megyei tanácsokban, valamint az alárendelt más hivatalokban dolgoznak”, ezért a szövetség kénytelen „ezt a szélsőséges lépést megtenni”. Így a polgármesteri hivatalokban és a megyei tanácsokban, valamint az alárendelt más hivatalokban a teljes munkaidő alatt szüneteltetik a tevékenységüket. Azaz április 30-án több mint 30 ezer köztisztviselő lép általános sztrájkba, akik az egységes bérezési törvény alkalmazásának elmulasztása miatt tiltakoznak. Az Alfa Kartell szakszervezeti tömb alelnöke, Petru Dandea szerint a fő baj, hogy mintegy 20 bérezési kategória esetében csak átlagbér körüli értékkel, vagy annál is kisebb összeggel számolnak. A közigazgatási alkalmazottak 25 százaléka pedig minimálbér körüli fizetést, ezer lejnél kevesebbet kap – jelezte. A FNSA szerint tagjaik április 30-án nem bocsátanak ki okmányokat és nem lehet fizetni majd illetékeket, például halotti bizonyítványokat sem állítanak ki, és várhatóan nem is esketnek.

Nálunk másképp?

Nem kizárt viszont, hogy az érintett alkalmazottak nem fognak teljesen egységesen fellépni. Például a Bihar megyei szakszervezeti vezetőjük, Kiss Judit ugyanis azt tudatta lapunkkal, hogy az itteniek japán sztrájkkal fejezik ki szolidaritásukat. Ez utóbbi általában azt jelenti, hogy támogatják az ügyet (néha ezt külön karszalag viselésével fejezik ki), de a munkát nem szüneteltetik.

Kiss Judit is megerősítette: úgy érzik, hogy a kormány nem törődik velük, ugyanis „más közalkalmazotti rétegek, az egészségügyben, a közellátásban, a védelemben, a tanügyben dolgozók esetében nőttek a bérek és javultak a munkafeltételek”, csak náluk nem. Konkrétan két követelésük van: vagy emeljék az ő fizetéseiket is, vagy – ami ugyanilyen hatással járna – egységesítsék az összes közalkalmazott bérét, továbbá minden közigazgatásban dolgozó kaphasson étkezési utalványt, vagy ilyen célú juttatást, ha a helyi tanácsok ezt megszavazzák.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!