ERDON Országos hírek

2015.03.26. 16:19

Előre visszük az óramutatókat

A hét végén, március 29-én térünk át a nyári időszámításra. Vasárnap kora hajnalban három óráról négy órára kell átállítani az órákat.

A hét végén, március 29-én térünk át a nyári időszámításra. Vasárnap kora hajnalban három óráról négy órára kell átállítani az órákat.

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapjától kezdődik, amikor az órákat egy órával előre visszük, hajnali háromról négy órára. 2015-ben március 29-én állítjuk át az órákat. Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok akkor a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiamegtakarítás érhető el. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. A vélemények ma már megoszlanak az óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Megtakarítás

Az óraátállítás legnagyobb haszna az volt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni, így jelentős megtakarításokra tehettek szert. Manapság azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az aktuális fényviszonyokhoz. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energiaigényeinket. Az utazóknak érdemes tudni: a nyári időszámításra való átállás nem befolyásolja a vonatok menetrendjét. Az utasszállító vonatok 3 óráig a téli időszámítást követve indulnak az állomásokról, majd miután előreállítottuk az órát, s 3 órából 4 óra lett, a hivatalos nyári időszámítás szerint folytatják útjukat. Azon szerelvények esetében viszont, melyek 3.01 és 4.00 óra között úton vannak (téli időszámítás), késésekre kell számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!