ERDON Országos hírek

2015.02.19. 12:55

Vita a vallásóra óhajtásáról

Vitát gerjesztett a bukaresti tanügyi szakbizottságban az Alkotmánybíróság azon határozata, hogy a vallásórákon csak a szülők írásban leadott kérvénye alapján vehetnek részt a diákok.

Vitát gerjesztett a bukaresti tanügyi szakbizottságban az Alkotmánybíróság azon határozata, hogy a vallásórákon csak a szülők írásban leadott kérvénye alapján vehetnek részt a diákok.Vitát gerjesztett a Képviselőház tanügyi szakbizottságának legutóbbi ülésén az Alkotmánybíróság azon határozata, hogy a vallásórákon csak a szülők írásban benyújtott kérvénye alapján vehetnek részt a diákok, Liliana Preoteasa államtitkár ugyanis bejelentette, hogy ezen beadványokat március 6-ig le kell adni.

A tanácskozáson az egyházak képviselői azt az álláspontot képviselték, miszerint a vallást tanulmányozni kell az iskolákban. Ionuț Corduneanu ortodox lelkész például azzal érvelt, hogy az Európai Unió tagállamai közül huszonötben ez kötelező, hozzátéve: a pátriárka azt kéri, hogy a vallásórára való beíratás „a tanintézményben zajló teljes beiskolázási időtartamra vonatkozzon”. Hozzá hasonlóan nyilvánult meg Niculae Marcovici bolgár kisebbségi képviselő is, aki azon meggyőződésének adott hangot: valamennyi bolgár katolikus szülő megfogalmazza majd ezt azt a beadványt, és az iskoláikban lesz vallásoktatás. Remus Cernea képviselő azt javasolta: az alkotmánybírósági határozatot tegyék összhangba a tanügyi törvénnyel, vagyis a vallásórákon való részvétel 14 éves korig a szülők írásos kérvényezése alapján történjék. Úgy vélte: a vallásórára való beíratás minden tanév kezdetén kell megtörténjen. Hangsúlyozta: Romániában nem létezik államvallás, ezért az állam semleges kell legyen a különböző felekezetek iránt. Az ateizmusát nyíltan vállaló honatya egyúttal azt is kifogásolta, hogy a gyűlésteremben csak ortodox ikonok vannak.

Döntésre várnak

Emil Moise- aki annak idején az Alkotmánybírósághoz fordult- arra hívta fel a figyelmet, hogy a taláros testület döntése már január 23-án hatályba lépett azáltal, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben, de még egyetlen iskola sem alkalmazza, ezért a szaktárca szerinte fel kellene szólítsa erre a tanintézeteket. Meglátásában előbbi törvénytelen, és ezért arra fogja kérni Victor Ponta miniszterelnököt, hogy váltsa le az oktatási minisztert.

Liliana Preoteasa államtitkár erre úgy reagált: a minisztérium jelenleg a parlament döntésére vár, de már küldött egy átiratot a tanfelügyelőségeknek, hogy tájékoztassák arról a szülőket, hogy az Alkotmánybíróság határozata alapján kérvényezniük kell a gyermekeik vallásórákon való részvételét. A parlamenti döntés egyként a tanügyi törvénynek az alkotmánybírósági határozattal összhangban levő átfogalmazására vonatkozik.

Claudiu Damian, a Bihar megyei tanfelügyelőség szóvivője kiemelve azt, hogy a tanügyi törvény vonatkozó módosítása még nem történt meg, szerdán azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: az átiratot ők is megkapták. Hozzátette: ezután egy több lépcsős folyamat következik. Először a tanintézetekben tájékoztatják a szülőket a várható változásról, majd azt érintetteknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, mely a szakminisztérium honlapjáról is letölthető lesz, és mely a 2015/2016-os tanévre vonatkozik. Ez körülbelül így hangzana: „óhajtom, hogy a fiam/lányom (név) részt vegyen a (felekezet megjelölése) vallásórán”, és a leadási határideje pedig valóban március 6-a.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!