ERDON Országos hírek

2015.01.28. 16:35

Háziorvosok is kioszthatják

Február elsejétől lének érvénybe az egészségbiztosítási kártyák, s április végéig lesz majd opcionális az egészségbiztosítási ezek használata, dőlt el a szerdai kormányülésen.

Február elsejétől lének érvénybe az egészségbiztosítási kártyák, s április végéig lesz majd opcionális az egészségbiztosítási ezek használata, dőlt el a szerdai kormányülésen.Tehát május elsejétől válik elengedhetetlenné a kártya azok számára, akik térített egészségügyi szolgáltatásokban szeretnének részesülni. Az újonnan megszavazott kormányrendelet azt is tartalmazza: az egészségbiztosítási kártyákat nem csak a postán keresztül oszthatják ki, hanem például a háziorvosok is felvállalhatják. Ezt megelőzően egyébként Rodica Tănăsescu, az Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy nem elfogadható, hogy a háziorvosokra háruljon ez a feladat. Mint arról már beszámoltunk, Bihar megyében mintegy hetven háziorvos már felvállalta, hogy szétosztja pácienseinek azokat a kártyákat, melyeket a postán keresztül nem kaptak meg.

A sürgősségi eljárásokra az eddig is érvényes előírások vonatkoznak, azaz mindenkinek joga van ezekhez, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítási kártyával, illetve van-e egyáltalán egészségbiztosítása.

Azok a fiatalok, akik február elseje után válnak nagykorúakká, illetve azok a személyek, akik ezt a dátumot követően kezdik el fizetni az egészségbiztosítási járulékot, egy igazolás alapján tudják bebizonyítani, hogy biztosítottak, melyet az egészségbiztosítási pénztár állít ki. Ez az igazolás addig érvényes, míg az érintettek az egészségbiztosítási kártya birtokába jutnak, de harminc napnál nem tovább.

Azoknak a személyeknek, akik vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva visszautasítják a kártyát, egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot kell leadniuk annál az egészségbiztosítási pénztárnál, melynek nyilvántartásában szerepelnek, s amennyiben megkapták, ehhez a kártyát is mellékelniük kell. Ők egy három hónapig érvényes igazolást kapnak majd a pénztártól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!