ERDON Országos hírek

2015.01.15. 12:40

A fiatalok többet fizetnek ugyanazért a kgfb-ért

Nagy vihart kavart, hogy azok az autótulajdonosok, akik 25 évnél fiatalabbak, az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás többszörösét kell fizetniük. A hatóság keresi a megoldást.

Nagy vihart kavart, hogy azok az autótulajdonosok, akik 25 évnél fiatalabbak, az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás többszörösét kell fizetniük. A hatóság keresi a megoldást.

 

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) jelenleg elemzi a helyzetet, február végéig keresve az optimális megoldást. Biró Albin, a testület RMDSZ tagja tegnap ezzel kapcsolatban a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: egyáltalán nem optimista a végkifejletet illetően, hiszen a törvény értelmében nem kényszeríthetik az ezzel foglalkozó 11 biztosítótársaságot arra, hogy változtasson az árpolitikáján, ugyanis 2007 óta, amikortól Románia az Európai Unió tagja, ezt a piacot is liberalizálták, sőt, már a csatlakozást megelőző egy-két évben is bizonyítaniuk kellett, hogy nem központilag határozzák meg az árakat.

Pedig valamilyen változtatás tényleg indokolt lenne, hiszen sokszor egy 25 évesnél fiatalabb gépjármű tulajdonos háromszor vagy négyszer többet kell fizessen az éves gépjármű-felelősségbiztosításért, melyek értéke az ő esetükben 600- 5000 lej között mozog, és a díjak az idén általánosan véve is körülbelül három százalékkal drágultak, illetve a társaságok a veszteségeik miatt már nem kínálnak kedvezményeket. Ha egy konkrét példát veszünk, egy 1700-as Opel esetében egy idősebb tulajdonos 260 lejt kell fizessen az egyik társaságnál, míg a szinten ezen kritériumoknak megfelelő, de 22 éves autós 900 lejt- magyarázta lapunknak a szakértő.

Üdvözli a MIÉRT

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöksége mindenesetre üdvözölte a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság döntését- derül ki a közleményükből.

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet hangot adva a fiatal gépjármű tulajdonosoknak 2014. december 10-én Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! szlogennel indított figyelemfelkeltő kampányt, valamint juttatta el magyar és román nyelvű határozatát az illetékes szerveknek” – fejtette ki Balázs Botond, a MIÉRT elnökségi tagja, a szervezet figyelemfelkeltő kampányának és határozatának kidolgozója.

A gépjárművek kötelező biztosítási árának csökkentése és stabilizálása érdekében a következőket kérte a szervezet: a kockázati osztályokba sorolás szabályainak világos és átlátható meghatározását annak érdekében, hogy minden sofőr azonnal értesülhessen az őt érintő besorolásról; a biztosítási díj megállapításában azok a kritériumok legyenek meghatározóak, hogy volt-e az illetőnek balesete vagy sem, és büntették-e már meg vagy sem, valamint csökkentsék a korhoz kötött megkülönböztető előírásokat; és szükséges elemezni a kötelező járműbiztosítási árak felső határának rögzítési lehetőségét is, hogy elérhető és kifizethető legyen az a fiatalok számára is.

„Dicséretes, hogy az ASF előtérbe helyezi a fiatalokat érintő helyzetet, és úgy vélem, a kor önmagában nem elegendő ok a biztosítás magas árára. Bízom abban, hogy elérhetővé válik a korosztályunk számára a díj kifizetése, és nem kell kiskapukat keresniük a fiataloknak a biztosítás kifizetésére” – közölte Balázs Botond.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!