ERDON Országos hírek

2014.11.16. 16:53

Közel ötven százalék négy órakor

Délután négy óráig a romániai választópolgárok 44,5 százaléka járult az urnák elé a romániai államfőválasztás második fordulójában.

Délután négy óráig a romániai választópolgárok 44,5 százaléka járult az urnák elé a romániai államfőválasztás második fordulójában.

Összesen 8.135.471 polgár szavazott eddig az időpontig, közülük 813.148 polgár pótlistára vétette fel magát, és azt követően szavazott. Városokban a választási részvétel délután négy óráig 43,75 százalék volt, vidéken pedig 45,52 százalék. A legnagyobb szavazókedv délután négy óráig Ilfov megyében volt, itt a választópolgárok 53,52 százaléka járult az urnák elé. Ezt követi Olt megye 49,72 százalékkal, valamint Valcea megye 48,69 százalékkal. A leggyengébb volt a választási részvétel Hargita megyében, ahol mindössze a szavazópolgárok 30,74 százaléka járult az urnák elé. Ezt követi Kovászna megye 32,27 százalékos részvételi aránnyal és Szatmár 36,64 százalékos részvételi aránnyal. Bihar megyében délután négy óráig 214.146 személy szavazott, ami a választójoggal rendelkező lakosság 42,39 százalékát teszi ki.

Túl korán másoltak

Sütő Tibor, a Bihar Megyei Választási Iroda tagja érdeklődésünkre elmondta, hogy délután négy óráig egy komolyabb incidensről kaptak bejelentést: a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt nehezményezte, hogy nyolc nagyváradi szavazókörzetben a Keresztény Liberális Szövetség (ACL) emberei már reggel kilenc óra előtt elkezdték másolni, fényképezni a választási listákat, holott – mint Sütő Tibor jelezte – a törvény értelmében erre csak reggel kilenc óra után van mód. A megyei választási iroda figyelmeztette a nyolc váradi szavazókörzetet, hogy ne engedjék a másolást kilenc óra előtt. Az ügy megoldása a szavazókörzetek feladata, és amennyiben a panaszt tevő PSD nem lesz megelégedve azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a szavazókörzetekben hoznak, akkor a megyei választási irodánál tesz panaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!