ERDON Országos hírek

2014.11.17. 12:43

Ki az új elnök?

December második felében foglalja el államfői hivatalát az új elnök. De ki is ő? Nézzük.

December második felében foglalja el államfői hivatalát az új elnök. De ki is ő? Nézzük.

Klaus Werner Johannis (más helyesírással Iohannis) Nagyszebenben született 1959. június 13-án. Erdélyi szász politikus, 2000-től Nagyszeben polgármestere, 2002–2013 között a Romániai Német Demokrata Fórum (RNDF), 2014-től az ország elnöke.

Johannis tanulmányai után gimnáziumi tanárként, tanfelügyelőként dolgozott. 2000-ben lépett be a Romániai Német Demokrata Fórumba (RNDF), amelynek nagyszebeni főpolgármester-jelöltje lett.Nagy meglepetésre, annak ellenére, hogy Nagyszebenben a német kisebbség számaránya csak mintegy 2%, megválasztották Johannist, így a város főpolgármestere lett, Alfred Dörr (hivatali ideje: 1940–1945) után először szászként.A város önkormányzatában Johannis először PSD-vel nagykoalícióban kényszerült kisebbségi kormányzásra. 2004-ben az újabb választásokon a voksok 88,7%-ával győzött. 2013-ban bejelentette, hogy lemond elnöki tisztségéről, de tagja marad a szervezetnek, mert belépett a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), amelynek első alelnökévé nevezte ki őt Crin Antonescu, a párt elnöke. 2014. június 28-tól ő a párt elnöke.

Johannis igen jó kapcsolatokkal rendelkezik, mind a külföldi (főleg német) befektetőkkel, mind az EU köztisztviselőivel, így sikerült elérnie, hogy 2007-ben Nagyszeben Európa kulturális fővárosa legyen, Luxembourggal közösen. Mivel Johannis a legutóbbi időket kivéve nem volt a nagy román pártok egyikének sem a tagja, a román közvélemény szemében függetlennek tűnt. Az általa vezetett RNDF mindazonáltal eddig szorosan együttműködött a Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Miután 2009. október 13-án a hivatalban levő miniszterelnök, Emil Boc ellen bizalmatlansági indítványt szavaztak meg, több romániai párt (PNL, RMDSZ, és más romániai kisebbségeket képviselő pártok) Johannist javasolták átmeneti utódjául.2009. október 14-én Johannis hivatalosan is vállalta a jelölést. Október 15-én azonban Traian Băsescu elnök Lucian Croitoru közgazdászt nevezte meg új miniszterelnökként.A parlamenti többség ragaszkodott Johannishoz, ezért kérdéses volt, hogy Croitorut megválasztják-e. A Nemzeti Liberális Párt elnöke és jelöltje a 2009-es államelnök-választáson, Crin Antonescu szintén azt nyilatkozta, hogy megválasztása esetén Klaus Johannist kéri fel kormányalakításra. A 2009-es választások eredménye szerint az ellenfél nyert, így Johannis nem lett miniszterelnök. Visszatérésekor már más volt azonban a politikai konstelláció: akkorra a PNL megszakította együttműködését a PSD-vel, és felmondta az USL kormányszövetséget, így ellenzékbe került. A PNL a PDL-vel szövetkezett ellenzékben, megalakított az ACL pártszövetséget, és végül Johannist indította államfőjelöltként. Így a politikus hátrányból indulva tudott nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!