ERDON Országos hírek

2014.10.13. 16:29

Kártyaleolvasókat kell venniük

Rendeletben kötelezik majd a háziorvosokat, hogy vásárolják meg az egészségbiztosítási kártyák leolvasásához szükséges készüléket, nyilatkozta a napokban a CNAS elnöke.

Rendeletben kötelezik majd a háziorvosokat, hogy vásárolják meg az egészségbiztosítási kártyák leolvasásához szükséges készüléket, nyilatkozta a napokban a CNAS elnöke.

A szóban forgó rendelet azt is tartalmazza majd, hogy azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, melyeket nem érvényesítenek a kártyák segítségével, nem is fizeti majd ki a pénztár a szolgáltatóknak.

Mint már többször is beszámoltunk róla, a háziorvosok érdekképviselete többször is tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a háziorvosokat kötelezik a kártyaleolvasók beszerzésére, ezzel szerintük fölöslegesen terhelik meg a költségvetésüket, ráadásul beszerzésük nem is az ő érdeküket szolgálja, hanem a pénztárét. Rodica Tănăsescu, a Háziorvosok Országos Szövetségének elnöke a minap azt nyilatkozta: elvileg a háziorvosok nem értenek egyet a kártyaleolvasók megvásárlásával, de azért be fogják szerezni ezeket. A szövetség vezetője szerint az országos biztosítónak kellett volna megvásárolnia a készülékeket közbeszerzési eljárással, így minden háziorvosnak ugyanaz a fajta kártyaleolvasója lenne és jóval alacsonyabb árat alkudhattak volna ki.

Amint Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke nyilatkozta, a kártyák szétosztása valamikor október végén fejeződik be, s ettől kezdve körülbelül három hónapon belül kizárólag a kártyák alapján dolgozhatnak majd a háziorvosok. Az elnök szerint minden, kártyaleolvasókkal kapcsolatos vita csupán „ellenállás az újjal szemben”, annál is inkább, mivel egy ilyen készülék ára mindössze öt euró körüli.

A kártyákat postán keresztül kapják meg a biztosítottak, a szétosztásuk szeptember 19-én kezdődött meg, a fővárosban. A kezdetben inaktív kártyákat az egészségügyi szolgáltatónál tett első látogatás alkalmával aktiválhatja a páciens, ekkor egy személyes kóddal kell helyettesíteni az eredeti, négy nullából álló számsort. Egyelőre a kártyát mintegy nyolcezer, dialízisre járó személy alkalmazza, június óta. Nekik kísérletképp osztották ki a kártyákat pár hónappal ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!