ERDON Országos hírek

2014.09.25. 13:44

Mi lesz itt, ha Ponta nyer?

A legnagyobb román titkosszolgálat, a SRI vezetője lehet a miniszterelnök, ha novemberben a PSD-s Victor Ponta mostani miniszterelnököt választják államfőnek.

A legnagyobb román titkosszolgálat, a SRI vezetője lehet a miniszterelnök, ha novemberben a PSD-s Victor Ponta mostani miniszterelnököt választják államfőnek.Javában folynak a belső meccsek a PSD-ben az államfőválasztás előtt. A mostani fő kormányerő forgatókönyve nagyjából kész arra az esetre, ha az ő jelöltjük, Victor Ponta nyerné az elnökválasztás második fordulóját. A kiszivárgott információk szerint, ha Ponta lenne az elnök, akkor maga helyett a legerősebb román titkosszolgálat, a Securitatéból lett SRI igazgatóját, George Maiort tenné meg miniszterelnöknek (ha csak esetleg nem változnak ezen, amiatt, hogy a sajtó kiszagolta). Tény, hogy Maior mostanában egyre többet szerepel a nyilvánosság előtt, tévékben, hírügynökségeknél nyilatkozik, holott eddig ritkán szólalt meg. A vonatkozó kérdésre most azt nyilatkozta, egyelőre nem is gondol miniszterelnökségre, de ha SRI igazgatói posztjáról lekerülne, „akkor bármiről beszélhetünk, akár ilyesmiről is”.

Elemzők szerint egy ilyen kormányfő a PSD-nek is jó – ugyanakkor az országban egyre inkább teret nyernek a Moszkvabarát erők, és eddig is csak néhány igazán vezető beosztású politikus közelítette Romániát a Nyugathoz. Ezek egyike Băsescu államfő, akinek mandátuma most ér véget, és helyette az oroszbarátabb PSD adhat államelnököt – miközben Maior jó kapcsolatokat ápol az USA-val is, így Washington esetleg elfogadná őt, míg Pontáékat jóval kevésbé.

A továbbiak

Közben a PSD-ben Liviu Dragnea jelenlegi kormányfőhelyettes már gyűjti a csapatát: arra készül ugyanis, hogy ő veheti át Ponta pártelnöki és miniszterelnöki posztját is. Ám lehet, hogy egyiket sem kapja meg, mivel Ponta egyelőre Maior miniszterelnökségét akarja, aki egyébként násznagya is volt. Ugyanakkor PSD-s körök azt tervezik, hogy amennyiben esetleg Ponta nyeri az államfőválasztást, átmenetileg Gabriel Oprea vezethetné helyette a kormányt, és csak utána neveznék ki a SRI-s Maiort miniszterelnöknek. Persze mindezen terveken még esetleg változtathatnak a hivatalosan most kezdődő kampányban várható fordulatok – amely kampány durvának ígérkezik.

Ami a PSD elnöki posztját illeti, amit szintén Ponta tölt be jelenleg, arra is pályázna kollégája, Liviu Dragnea. Csakhogy a párt szürke eminenciásai szívesebben látnák a formáció élén Valeriu Zgoneát.

Így áll tehát a helyzet most a PSD-ben arra az esetre, ha ők nyerik az államfőválasztást. Amennyiben azonban jelöltjük, Victor Ponta veszít a november 16-i második fordulóban, még keményebb belharcok indulnak majd meg a jelenleg mindent uraló pártban. Nagy belső küzdelmek, táborokra szakdások jöhetnek, sőt vannak olyan elemzők, akik szerint az sem kizárt, hogy vereség esetén a PSD szétesik, és eltűnhet a színtérről, akárcsak annak idején a PNŢCD, amikor kikerült a hatalomból.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!