ERDON Országos hírek

2014.09.25. 12:05

Kelemen Hunor az Európai Néppárt elnökével találkozott

A novemberi államelnök-választásról, az RMDSZ autonómia-statútumáról, valamint a Szövetség politikai és közösségi célkitűzéseiről tájékoztatta ma Kelemen Hunor Brüsszelben Joseph Dault, az Európai Néppárt elnökét.

A novemberi államelnök-választásról, az RMDSZ autonómia-statútumáról, valamint a Szövetség politikai és közösségi célkitűzéseiről tájékoztatta ma Kelemen Hunor Brüsszelben Joseph Dault, az Európai Néppárt elnökét.„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1996 óta minden egyes alkalommal állít jelöltet. Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi szolidaritást felmutassuk. Ezek az alkalmak nagyon jó lehetőségek a párbeszédre. Jó alkalom arra, hogy elmondjuk, mit gondolunk Romániáról, az ország helyéről Európában, a régióban, ugyanakkor kihangsúlyozzuk azt is, hogy az erdélyi magyarság milyen szerepet tölthet be az ország sorsában. A mostani elnökjelölésemnek is elsősorban ezt a célja. A mi törekvéseink mindig demokratikus keretek közé beilleszthetőek voltak, ezentúl is így lesz. Akkor is, amikor a nyelvi jogokról beszélünk, akkor is, amikor a jogállamról vagy az autonómiáról beszélünk” – tájékoztatta az RMDSZ elnöke Joseph Dault a közelgő államelnök-választásról.

Az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetéről Kelemen Hunor elmondta, az egy héttel ezelőtt bemutatott dokumentum a magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez kíván hozzájárulni, akárcsak az a kulturális autonómiatervezet, amelyet 2006-ban dolgoztak ki.

„Mi mindig elmondjuk, hogy ezeket a román többséggel együtt Románia területén belül kívánjuk elérni. Ebben a mostani nemzetközi kontextusban fontos ezt hangsúlyozni, és mi ezt minden alkalommal megtesszük. A jogállamiságnak az alapintézményeit, értékeit rendkívül fontosnak tartjuk, hiszen Románia az Európai Unió és a NATO tagja, az Amerikai Egyesült Államok szövetségese, így ezeket az intézményeket meg kell erősítenünk. A kormányzást a Szociáldemokrata Párttal azért vállaltuk, hogy az erdélyi magyar emberek érdekeit hatékonyabban képviseljük” – ismertette az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor hozzátette, az első forduló előtt az RMDSZ nem dönti el, hogy kit támogat a második körben, és úgy vélekedett, hogy a választási kampányban a Szövetség egyensúlyfaktor lesz.

2014. szeptember 24.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!