ERDON Országos hírek

2014.09.04. 13:03

„Csalna a választáson a PSD”

Nagyváradra is ellátogat hamarosan Klaus Johannis, a PNL és a PDL által alkotott ACL pártszövetség államfőjelöltje. Szerintük a PSD-s Ponta durva trükköt vet be.

Nagyváradra is ellátogat hamarosan Klaus Johannis, a PNL és a PDL által alkotott ACL pártszövetség államfőjelöltje. Szerintük a PSD-s Ponta durva trükköt vet be.

Abnormális és durván demokráciaellenes a PSD újabb húzása, amellyel a november végi államfőválasztást igyekszik befolyásolni – véli a PNL és a PDL által alkotott pártszövetség, a Keresztény Liberális Szövetség (Alianţa Creştin Liberală – ACL). Ennek két helyi vezetője, Cornel Popa és Gavrilă Ghilea tegnap az ACL Bihar megyei székhelyén nyilatkozott a részletekről.

Mint megírtuk, a kormányzó PSD olyan sürgősségi rendeletet jelentetett meg, amelynek révén mandátumuk elvesztése nélkül, büntetlenül pártot válthatnak a polgármesterek országszerte, erre 45 nap áll rendelkezésükre. Elemzők is rámutattak már, és tegnap Ghilea is kiemelte: az egésznek a valós célja, hogy minél több helyi vezetőt szerezzen meg magának a PSD, akik aztán Victor Ponta államfőjelöltet támogatnák minden eszközzel saját közösségeikben a kampány során. Ghilea így fogalmazott: „A választások elcsalását készíti ezzel elő a PSD és Ponta. Az ACL élesen elítéli a PSD eme mélyen antidemokratikus újabb trükközését, amellyel Klaus Johannis államfőjelölttel szemben akarnak jogtalan előnyt szerezni”. Úgy tudjuk, a rendelet megjelenése óta főleg Ó-Romániában ment át a PSD-hez több tíz helyi vezető, s a trend folytatódhat. Az ACL-sek tegnap bejelentették: felkérik a nép ügyvédjét, hogy forduljon alkotmánybírósághoz a törvénysértő rendelet megsemmisítéséért. Ha ezt nem teszi meg, akkor bíróságon kéri majd ugyanezt Klaus Johannis pártszövetsége. Hozzátették: minden olyan helyi választott ellen is külön pert indítanak, aki a szerintük törvénytelen rendelet alapján pártot vált, ugyanakkor bizalmatlansági indítványt is benyújtanak Victor Ponta miniszterelnök és leendő államfőjelölt kormánya ellen.

Jön Johannis

Időközben a választási kampány előkészítésére is összpontosít az ACL (PNL+PDL). Cornel Popa tegnap Váradon bejelentette: államelnökjelöltjük, Klaus Johannis már járja az országot, hogy megismerhessék. Várhatóan szeptember 10-én Nagyváradon a színház épületében belső egyeztetést tart majd a pártszövetség Bihar megyei képviselőivel. Ezt követően egy későbbi időpontban a polgárokkal való találkozót is meg fog ejteni. Régiónkban ezt kezdetben Kolozsvárra tervezték, de nem kizárt, hogy Cornel Popa kérésére végül Váradon lesz. Johannis hivatalos elindítása az államfői versenyben szeptember 27-én lesz Bukarestben, ahova csak Biharból például 1000 fő utazik majd támogatni őt.

Popa és Ghilea helyi ügyekről is szólt: kijelentették, nem értik, mi akadályozza a PSD-kormányzat szintjén a leromlott állagú 76-os főút beígért felújítását. Ugyanakkor uniós pénzekből elkezdhető lenne a vaskohsziklási és az élesdi körgyűrűk megépítése is. Szerintük „a PSD hatalom lassítja mindezt, más megyéknek kedvez, kampánymegfontolásból”.

Szeghalmi Örs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!